Frauda de milioane de euro cu echipamente medicale în pandemie: Parchetul European face arestări la București

Publicat: 15 mai 2024, 18:14, de Radu Caranfil, în ACTUALITATE , ? cititori
Frauda de milioane de euro cu echipamente medicale în pandemie: Parchetul European face arestări la București

Ancheta desfășurată de Parchetul European (EPPO) în legătură cu o fraudă de 8 milioane de euro din fonduri europene pentru achiziționarea de echipamente medicale în timpul pandemiei Covid-19 scoate la iveală o problemă gravă ce necesită atenție și acțiune imediată. În urma perchezițiilor efectuate în București, procurorii au reținut trei persoane, iar investigația continuă pentru a stabili întinderea exactă a activităților infracționale și prejudiciul total cauzat.

În perioada 2020-2022, în plină pandemie de Covid-19, o rețea infracțională a manipulat achizițiile publice de echipamente medicale, inclusiv măști de protecție și dezinfectanți, destinate spitalelor, școlilor și altor unități municipale de stat. Aceste achiziții au fost direcționate în beneficiul unor furnizori prestabiliți, fapt ce denotă un abuz clar al fondurilor publice și o încălcare gravă a principiilor de transparență și concurență în achizițiile publice.

Este îngrijorător faptul că aceste infracțiuni au avut loc în cadrul programului „Asistență pentru redresare în vederea coeziunii și a teritoriilor Europei” (REACT-UE), prin care se urmărea sprijinirea eforturilor de combatere a pandemiei și de protejare a cetățenilor europeni. În loc să servească acestui scop nobil, fondurile au fost folosite în mod necorespunzător, deturnate în beneficiul unor interese particulare.

Această situație subliniază necesitatea unei monitorizări mai stricte a utilizării fondurilor europene și a unei mai mari responsabilități în achizițiile publice. Este esențial ca autoritățile să acționeze rapid și ferm împotriva corupției și fraudei în toate formele lor, asigurându-se că banii publici sunt utilizați în mod corespunzător și în beneficiul cetățenilor.

În contextul acestei anchete, este lăudabilă implicarea Parchetului European și a instituțiilor românești responsabile cu aplicarea legii, precum Poliția Română și Direcția Generală Anticorupție. Este esențial ca aceste eforturi să continue și să fie întărite, astfel încât să se asigure respectarea legii și justiția în gestionarea fondurilor publice.

Frauda cu echipamente medicale în timpul pandemiei Covid-19 reprezintă nu doar o infracțiune financiară, ci și o amenințare la adresa sănătății și siguranței publice. Este imperativ ca cei vinovați să fie trași la răspundere și să se ia măsuri pentru prevenirea unor astfel de incidente în viitor.