Fraudă la vot, campanie ilegală și autocare suspecte la Iași: 27 de incidente electorale înaintea deschiderii urnelor

Publicat: 17 mai 2025, 20:36, de Andrei Ceausescu, în ALEGERI , ? cititori
Fraudă la vot, campanie ilegală și autocare suspecte la Iași: 27 de incidente electorale înaintea deschiderii urnelor

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a anunțat sâmbătă misiunile desfășurate de structurile sale în contextul alegerilor s-au derulat conform planificării, fără probleme majore. Cu toate acestea, în cursul zilei au fost semnalate 27 de posibile incidente electorale, dintre care 20 au fost încadrate drept contravenții și 4 ca fapte penale. Două sesizări sunt încă în curs de verificare, iar trei au fost redirecționate către birourile electorale, nefiind de competența MAI.

Printre cele mai grave fapte investigate se numără o posibilă fraudă la vot înregistrată la secția din Londra, unde o femeie ar fi votat deși era decăzută din drepturile electorale printr-o hotărâre judecătorească definitivă. Poliția din Cluj-Napoca a fost sesizată în scris de către secția de votare din capitala Marii Britanii, iar cercetările sunt în curs.

Un alt incident care a atras atenția opiniei publice a fost semnalat la Iași, unde au fost observate mai multe autocare cu numere de înmatriculare din Republica Moldova. În urma verificărilor, autoritățile au constatat în unele vehicule se aflau minori, iar celelalte transportau persoane venite pentru activități recreative. Nu s-au constatat încălcări ale legii în acest caz.

De asemenea, o parte semnificativă din sesizările primite — aproximativ jumătate — s-au referit la continuarea propagandei electorale după încheierea oficială a campaniei, care s-a terminat sâmbătă la ora 07:00. Astfel de acțiuni sunt sancționabile cu amenzi cuprinse între 1.500 și 4.500 de lei. MAI a reamintit inclusiv sfătuirea alegătorilor în favoarea sau împotriva unui candidat constituie încălcare a legislației.

Incidente au fost raportate și în municipiul București și în județele Arad, Buzău, Neamț, Iași și Cluj. MAI a precizat toate sesizările sunt tratate cu promptitudine și, acolo unde este cazul, se deschid dosare penale sau se aplică sancțiuni contravenționale.

În paralel, peste 34.000 de angajați ai MAI au fost mobilizați pentru protejarea transportului buletinelor de vot și a materialelor electorale de la locurile de depozitare către secțiile de vot. Totodată, au fost preluate în pază peste 18.900 de secții de votare la nivel național, care vor fi predate duminică dimineață, cu sigiliile intacte, președinților birourilor electorale.

În ziua alegerilor, aproximativ 43.000 de angajați ai MAI vor fi la datorie pentru menținerea ordinii publice și gestionarea eventualelor sesizări privind nereguli în procesul electoral.

Totodată, MAI a reamintit câteva reguli esențiale privind votul:

  • Alegătorii pot vota doar la secția unde sunt înscriși în lista electorală permanentă;

  • În București, se poate vota doar în sectorul de domiciliu sau reședință;

  • Prezența altor persoane în cabina de vot este interzisă, cu excepția însoțitorilor autorizați;

  • Fotografierea sau filmarea buletinului de vot este contravenție și se sancționează.

Pentru facilitarea exercitării dreptului de vot, Direcția Generală pentru Evidența Persoanelor a emis astăzi aproape 9.000 de acte de identitate, iar serviciile de evidență vor avea program și duminică, între orele 07:00 și 21:00.