Fraudă transfrontalieră bulgaro-română în valoare de 45 milioane euro la APIA

Publicat: 16 ian. 2024, 14:49, de Viorela Pitulice, în ESENȚIAL
Fraudă transfrontalieră bulgaro-română în valoare de 45 milioane euro la APIA

Fraudă transfrontalieră de 45 milioane euro la APIA, pusă în aplicare de un bulgar, fiul unui fost ministru al Agriculturii, și un român, ginerele unui fost senator. Cei doi au deturnat fondurile europene alocate pentru acordarea de alimente persoanelor defavorizate din România.

Curtea de Apel București a intentat dosar pentru înșelăciune în valoare de 45 de milioane de euro (fonduri APIA) lui Ivan Tanev, fiul fostului ministru al Agriculturii Georgi Tanev, dar și lui Sorin Adrian Găzdac, ginerele fostului senator român Cesar Măgureanu, potrivit Agri.bg.

Compania bulgară Viem Corporation Food a livrat doar 30% din cantitățile de ulei și făină convenite cu Agenția Română de Plăți și Intervenție în Agricultură din România, în urma unor contracte semnate în 2012.

Firma, în spatele căreia se aflau Ivan Georgiev Tanev și Mila Ivo Georgieva, a fost înregistrată pe numele unui cetățean bulgar cu venituri mici, care nu cunoștea implicarea societății în faptele penale investigate în dosar. 

„Compania a fost creată pe numele acestei persoane pentru ca în cazul unor probleme, cei care conduceau de fapt firma să nu fie trași la răsoundere ”, după cum au susținut anchetatorii. 

Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) a încheiat în 2012 două contracte cu o companie bulgară pentru achiziționarea de făină albă de grâu și ulei de floarea soarelui, atribuite în urma unor licitații deschise cu depunerea ofertelor online. 

Conform contractelor încheiate cu APIA, Viem Corporation Food trebuia să livreze 36.250 de tone de făină albă de grâu ambalată la 1 kg și 17.170.070 litri de ulei de floarea soarelui îmbuteliat în sticle de 1 litru, însă doar 30% din aceste cantități au fost furnizate.

APIA a trimis  în avans în conturile unor companii offshore din Cipru o sumă de 18.926.709 euro, conform contractelor, fără ca Viem Corporation Food să-și respecte obligațiile.

Cât despre fostul ministru al Agriculturii din Bulgaria, Georgi Tanev, tatăl bulgarului pus sub acuzare, acesta este și el o persoană controversată, fiind acuzat de deturnare de fonduri în guvernul lui Liuben Berov, în anii 90.

Concret, acuzația viza o sumă de  7 milioane de dolari, bani obținuți din vânzarea de porumb adus din SUA și care a fost vândut către fabricile de furaje. Fostul ministru bulgar a fost achitat în 2004.