Frica de droguri nu ajută

Publicat: 04 apr. 2024, 15:15, de Manuela Dumitru, în Sănătate , ? cititori
Frica de droguri nu ajută

Pentru părinți, frica de droguri poate fi un dezastru. Ca orice boală, după diagnosticare, trebuie tratată cu ajutorul medicilor specialiști. Este evident că și dependența de droguri ar trebui să aibă același parcurs. Teama, ignorarea, ignoranța, lipsa tratamentului pot duce la agravarea bolii până la deces.

Curajul de a recunoaște manifestările dependenței de droguri, cât mai devreme, poate influența scurtarea duratei de recuperarea, diminuarea efectelor negative asupra organismului. Un fost consumator de droguri ne spune că, și după 12 ani de când nu mai consumă, încă mai are anumite dureri în corp.

Frica de droguri apare, cel mai des, după instaurarea dependenței la un membru al familiei. Și atunci, poate că ar fi mai bine, ar trebui ca acțiunile de prevenție să ia locul fricii de stigmatizare a persoanelor consumatoare de droguri.

Frica de a spune NU

Georgiana Ramona Dabija, director Agenția Antidrog ne spune că ”Încercăm să proiectăm în copil ceea ce noi nu am reușit. De multe ori spunem: fac totul pentru el. Dar să ținem cont și de dorințele copilului. Un băiat de 17 ani îmi spunea că avea absolut orice își dorea. Singura lui regulă impusă de părinți era ca la 6 dimineața să fie în pat, iar copilul a spus: Eu nu aveam bucuria că am obținut ceva pentru că mi se oferea totul.” Poate că frica de a-i spune copilului un Nu, l-a făcut și pe el să nu spună Nu drogurilor.

Ramona Dabija subliniază:” O  alianță între familie, cadrele didactice și specialiștii pe domenii, în această echipă, putem să garantăm copilului nostru că este în siguranță. Nu trebuie să aruncăm, pasăm responsabilitatea de la unul la celălalt, trebuie fiecare să își facă treaba pe palierul lui. Părintele trebuie să vină constant la școală, să se intereseze dacă există o problem, să lucreze puțin cu dirigintele.

Pe de altă parte, cadrele didactice trebuie să fie atente la copii, dar asta nu înseamnă că nu avem reguli și în familie, și la școală. Avem o colaborare foarte bună și cu Consiliul Național al Elevilor și chiar ei vin de multe ori și ne semnalează anumite lucruri, iar noi, ca specialiști, intervenim atunci când suntem chemați.”

Programe antidrog pentru copii, părinți și profesori

Părinții sau alți membrii ai familiei ar trebui să știe că frica ne panichează, dar chiar și în astfel de situații putem cere ajutorul. Pentru a lupta cu drogul e nevoie de colaborare, de înțelegere și răbdare. ”Avem la Agenție și programe pentru părinți,  pentru cadrele didactice, astfel încât, împreună cu partenerii noștri instituționali, organizații neguvernamentale, să facem ceea ce este mai bine și mai util pentru pacient.

Agenția Națională Antidrog desfășoară activități de prevenire pe trei paliere în școală, începând de la grădiniță unde nu mergem să vorbim despre droguri, ci despre stilul de viață sănătos. De ce bunica ia medicamente și tu nu ai voie să accesezi punga de medicamente a bunicii? Avem programe pentru școala gimnazială și aici avem pentru fiecare clasă în parte. Campanii pentru vârsta de 13 ani și vârsta de 16 ani pentru cei care s-ar putea să nu facă față presiuni evaluării, participării la baluri. La 16 ani este iarăși un prag important pentru  copilul adolescent care  se pregătește pentru viața lui de adult, Bineînțeles că avem și pentru elevii din clasele a XI a și a XIIa, O altă campanie, Drive Clean. Este vorba despre cum conducem, cum obținem permisele de conducere și care sunt regulile atunci când vorbim despre consumul de alcool și de substanțe la volan.

Cursurile Agenției Naționale Antidrog  sunt gratuite și confidențiale.

Atenție! Agenția Națională Antidrog niciodată nu va face publice cazurile pe care le gestionează. Confidențialitatea se termină acolo unde constatăm că  respectivul copil este în pericol și atunci apelăm la colegii noștri de la poliție sau de la Protecția copilului. Dar interesul nostru este ca acel copil să se simtă în siguranță și ne bucurăm să vedem că din ce în ce mai mulți copii vin către agenție. Și se aduc unii pe alții.”, a declarat directorul Agenției Naționale Antidrog, comisar șef Georgiana Ramona Dabija, la podcastul Dialogurile Puterii, în Campania ”Cu tine, înainte și după drog”.