Funcționari de la „Protecția Copilului” și Primăria Galați cercetați în cazul fetiței ucise în bătaie de mamă

Publicat: 27 feb. 2024, 22:26, de Sorin Costea, în ESENȚIAL , ? cititori
Funcționari de la „Protecția Copilului” și Primăria Galați cercetați în cazul fetiței ucise în bătaie de mamă

Psihologul şi asistentul social care au instrumentat cazul Alexandrei, fetița de 9 ani ucisă în bătaie de mamă, precum şi şeful Serviciului Public de Asistenţă Socială din cadrul Primăriei municipiului Galaţi vor fi cercetaţi disciplinar.

A fost dat publicității Raportul Corpului de Control al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie (ANPDCA) în cazul fetiţei de 9 ani din Galaţi ucise în bătaie de propria mamă, în constatările echipei de control fiind menționate grave deficienţe cu privire la modul în care specialiştii de la nivelul Serviciului Public de Asistență Socială din Primăria Galați şi Direcția Generală pentru Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Galaţi au intervenit în cazul fetiţei de 9 ani şi al surorilor ei mai mici, începând din martie 2023, când situaţia celor trei fetițe a fost adusă la cunoștința funcționarilor de la cele două direcții de asistență socială.

Conform raportului ANPDCA, psihologul care a evaluat copiii nu a considerat că aceştia prezintă semnele unui abuz şi a recomandat doar implicarea unchilor materni în creşterea şi educarea lor, iar specialiştii DGASPC Galaţi nu au întreprins niciun demers în vederea evaluării medicale a copiilor.

Totodată, fără a avea acces la întreg istoricul cazului, specialiştii din cadrul Serviciului Public de Asistență Socială din cadrul Primăriei Galați au constatat că fetiţele erau bine îngrijite şi nu se aflau într-o situaţie de risc.

„Echipa de control a ANPDCA a constatat multiple deficienţe în instrumentarea cazului fetiţei decedate şi al celor două surori ale acesteia la nivelul DGASPC Galaţi şi al Serviciului de Asistenţă Socială din cadrul Primăriei municipiului Galaţi, precum şi o lipsă de coordonare între specialiştii celor două instituţii”, se spune în Raportul de control.

Vor scăpa doar cu o cercetare disciplinară, psihologul, asistentul social și șeful Serviciului de Asistenţă Socială din Primăria Galați

Psihologul şi asistentul social care au instrumentat cazul, precum şi şeful Serviciului Public de Asistenţă Socială din cadrul Primăriei municipiului Galaţi au scpăat destul de ușor, singura pedeapsă care le va fi aplicată fiind aceea că vor fi cercetaţi disciplinar.

„Principalele măsuri propuse de echipa de control vizează mutarea într-un alt serviciu şi declanşarea cercetării disciplinare în cazul psihologului şi asistentului social care au instrumentat cazul fetiţei decedate şi al surorilor acesteia, caz intrat în atenţia DGASPC Galaţi în martie 2023, cu aproape un an înainte de incidentul tragic de la sfârşitul lunii ianuarie.

De asemenea, măsura cercetării disciplinare a fost propusă şi în cazul şefului Serviciului Public de Asistenţă Socială din cadrul Primăriei municipiului Galaţi, pentru modul în care a gestionat, în aceeaşi perioadă, activitatea de monitorizare a minorilor implicaţi în acest caz, precum şi activitatea serviciului pe care îl coordonează, în ansamblu”, a anunțat Ministerul Familei, condus de ministrul Natalia Intotero.

În urmă cu o lună, ministrul Natalia Intotero anunța că în urma cazului fetiței de 9 ani ucise în bătaie de propria mamă va fi modificată legea pentru a nu se mai repeta un astfel de caz, dar Ministerul Familiei nu a făcut încă nicio precizare despre eventuala modificare a legii.

Mama ucigașă a ajuns după gratii, fiind acuzată de omor

Fetiţa de 9 ani din Galaţi a murit, pe data de 31 ianuarie, în apartamentul în care locuia cu familia, fiind găsită de un echipaj SMURD cu urme de violenţă extremă pe corp.

Potrivit procurorilor, în perioada 26-30 ianuarie 2024, în timp ce se afla în locuinţa din municipiului Galaţi, mama sa a exercitat acte de violenţă asupra fetiţei sale „pe care a lovit-o în mod repetat cu obiecte contontente, i-a cauzat arsuri şi a comprimat-o cu mâinile, provocându-i leziuni traumatice pe toată suprafaţa corpului, care şi-au cumulat efectul (şoc traumatico-hemoragic), conducând în final la producerea directă şi necondiţionată a decesului”.

Mama copilei, Eugenia Vasilache se află în arest preventiv, sub acuzaţia de omor. Unchiul şi mătuşa fetiţei, care locuiau în acelaşi imobil, au fost reţinuţi, fiind apoi plasaţi sub control judiciar, în cazul lor acuzaţiile fiind de complicitate la omor şi rele tratamente aplicate minorului. 

Cele două surori ale Alexandrei, de 6 și respectiv 5 ani, au fost preluate de DGASPC Galați.