„Funny gas”, noul drog de pe litoral

Publicat: 31 iul. 2023, 18:23, de Andreea Caraua, în Sănătate , ? cititori
„Funny gas”, noul drog de pe litoral

Protoxidul de azot, sau „gazul de râs”, și-a crescut popularitatea pe litoral. Acest drog poate cauza paralizie, iar combinat cu alcool sau cafea duce chiar și la infarct.

Protoxidul de azot (N2O), sau „funny gas”, este noul drog de pe litoralul Românesc care stârnește curiozitatea tinerilor. La petreceri, gazul este inhalat dintr-un balon umflat cu un dispozitiv special care are încorporată un cartuș cu această substanță. După ce gazul a fost inhalat, acesta provoacă stări fictive de bine, dar foarte periculoase.

Din păcate, acest drog este răspândit la nivel european, s-a răspândit și la noi în țară, sunt indici de creștere, distribuție și consum al acestui gaz. Gazul datează de aproximativ 200 de ani, a fost identificat de către un chimist și are un scop medical, un scop în industria alimentară dar și auto. Se pare că traficanții de droguri i-au găsit și o utilitate recreațională”, a spus la Digi24 Cătălin Țone, expert conform adevărul.ro.

Riscurile inhalării gazului

Din păcate, este foarte periculos și, în combinație cu alcoolul, dă efecte de dezechilibru, halucinații, greață, transpirații, vărsături și dă o stare de dependență. Dacă este consumat înaintea de a conduce creează probleme majore și din păcate aparatura poliției încă nu identifică această substanță. Un lucru pozitiv este faptul că efectul durează puțin, câteva zeci de minute. Din punct de vedere legal, nu este o incriminare exactă, dar poate fi încadrată ca fiind o substanță cu efect psihoactiv”, adaugă expertul.

Potrivit informațiilor ANA, Protoxidul de azot, noua substanță pe care o consumă tinerii pe litoral, este defapt un sedativ incolor și inodor, folosit în medicină, sub supravegere medicală, pe post de anestezic. O altă întrebuințare a gazului este și în domeniul alimentar, pentru prepararea cremelor de tip frișcă, însă inhalarea substanței este interzisă.

Este o mare problemă. Marea Britanie și Olanda au interzis acest gaz pentru că sunt probleme mari și acolo. Și noi o putem face, pentru că vedem că se răspândește și la noi. Din punct de vedere juridic se poate încadra la noi substanțe psihoactive, dar trebuie o incriminare expresă, pentru că este un pericol, asta e clar. 

Un lucru pozitiv este faptul că efectul durează puțin, câteva zeci de minute. Din punct de vedere legal, nu este o incriminare exactă, dar poate fi încadrată ca fiind o substanță cu efect psihoactiv”, a mai specificat Cătălin Țone, expert antidrog.