Furnizorii de energie și gaze vor să fie scutiți de la plata TVA

Asociația furnizorilor de energie (AFEER) susține că plafonarea prețului sau amânarea plății facturilor de către consumatori nu sunt cele mai potrivite și benefice soluții, ci vor crea efecte nocive în lanț, după aplicare. Micșorarea facturii se poate face prin reducerea sau scutirea de la plata TVA a energiei electrice și a gazelor naturale sau a accizei, măsuri recomandate de Comisia Europeană.
„Consumatorii care își vor amâna obligațiile de plată a energiei electrice și/sau a gazelor naturale din perioada următoare, vor ajunge în situația de a acumula sume mari de plată care se vor adăuga consumului anului viitor. În plus, am văzut cu toții că o astfel de măsură, de amânare a plății facturilor, care s-a aplicat pe perioada stării de urgență, nu a rezolvat situația. Din contră, a condus la reeșalonări la plată pentru consumatori și mari dificultăți de cash flow pentru furnizori”, se precizează într-un comunicat al AFEER.

Efecte în lant

Din cauza neîncasării sumelor de la clienții finali pot să apară efecte în cascadă asupra tuturor părților implicate pe lanțul de alimentare, având în vedere că circa 90% din contravaloarea sumelor încasate reprezintă sume în transfer (costuri pass-through) către operatorii de distribuție, operatorul de transport și producători.

“Furnizorii sunt cei care, deși își asumă toate riscurile legate de alimentarea cu energie într-un context de piață extrem de dificil, vor fi grav afectați de aceste măsuri încasând mai puțin, dar rămân cu obligația plăților în avans pentru achiziția de gaze naturale și energie electrică, și a celor către operatorii de retea, cât și la bugetul de stat. Furnizorii de energie electrică și gaze naturale vor fi cei mai afectați; se poate ajunge în scurt timp la situații de insolvență și faliment în rândul acestora, cu efecte directe negative asupra consumatorilor și în piața de energie”, precizează reprezentanții AFEER.

Asociaţia Furnizorilor de Energie din România, înfiinţată în anul 2006, include 35 de membri, furnizori şi traderi licenţiaţi şi activi pe piaţa de energie electrică, care asigură furnizarea energiei electrice atât către consumatori persoane fizice, cât şi către IMM-uri şi consumatori din toate categoriile de agenţi economici care activează în România. AFEER are o cotă de piaţă de circa 90% din consumul final de electricitate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole