Fuziune bancară pe piața din România. Ce se întâmplă cu banii oamenilor

Publicat: 23 oct. 2023, 15:00, de Florentin Lucaniuc, în ECONOMIE , ? cititori
Fuziune bancară pe piața din România. Ce se întâmplă cu banii oamenilor

UniCredit Bank achiziționează pachetul majoritar de la Alpha Bank. Noua entitate devine a treia cea mai puternică bancă din țară.

Alpha Services and Holdings SA, deţinător al Alpha Bank SA, şi UniCredit au agreat principalele condiţii financiare pentru fuziunea dintre UniCredit Bank SA şi Alpha Bank Romania SA, ca parte a unui parteneriat strategic la nivel internaţional, au anunţat, luni, cele două bănci.

Fuziunea va aduce la un loc două entităţi complementare, atât UniCredit Bank Romania, cât şi Alpha Bank România având o poziţie solidă în segmentele de corporate şi de retail.

Conform unui comunicat al UniCredit România, prin această fuziune se va crea a treia bancă ca mărime de pe piaţa locală, cu o cotă de piaţă combinată de 12% din punct de vedere total active.

Pentru prima oară în România, două grupuri bancare europene folosesc parteneriatul ca abordare de consolidare a pieţei. Această nouă abordare are ca scop nu numai să susţină economia românească mai bine, ci şi să pună pe primul plan nevoile clienţilor şi al acelor comunităţi în care îşi desfăşoară activitatea.

„Aceasta este prima achiziţie pe care UniCredit o face în 15 ani, semnalând potenţialul inerent pe care noi, ca business, îl vedem în România şi în regiunea Europa Centrală si de Est. Este semnificativă oportunitatea oferită de această fuziune nu doar clienţilor noştri, actuali şi viitori, ci şi angajaţilor ambelor instituţii. Sunt încântat că aceste două echipe se vor uni şi ştiu că vor lucra mai mult în sinergie, decât ar fi fost posibil separat. Această achiziţie este o dovadă a angajamentului UniCredit faţă de creşterea calităţii şi a excelenţei fabricilor noastre de produse, ca să nu mai vorbim de transformarea prin care UniCredit a trecut în ultimii doi ani. A atrage un partener de acest calibru şi a conveni asupra unui angajament ca acesta ar fi fost de neconceput pentru vechiul UniCredit şi sunt încrezător că acesta este începutul unei poveşti de succes pentru această bancă din regiunea Europa Centrală si de Est”, a declarat Andrea Orcel, CEO UniCredit Group.

Perfectarea tranzacţiei este aşteptată în 2024, sub rezerva finalizării unui proces de due diligence, a obţinerii aprobărilor corporative pentru fuziune şi a tuturor aprobărilor şi acordurilor de reglementare necesare, inclusiv în materie de concurenţa. La finalizare, este de aşteptat ca Alpha Bank să deţină 9,9% din capitalul social al entităţii combinate şi să primească o contravaloare în numerar de 300 milioane euro. Componenta de numerar rămâne supusă ajustărilor post due diligence legate de calitatea activelor, dacă este cazul.