Gabriel Oprea, achitat definitiv în dosarul polițistului Bogdan Gigină

Publicat: 26 iul. 2023, 16:30, de Cristian Căliman, în ACTUALITATE , ? cititori
Gabriel Oprea, achitat definitiv în dosarul polițistului Bogdan Gigină

Fostul ministru de Interne Gabriel Oprea a fost achitat definitiv în dosarul polițistului Bogdan Gigină. Decizia s-a bazat pe concluzia că „fapta nu există”.

Sentința este valabilă pentru ambele instanțe, punând astfel capăt procesului.

Gabriel Oprea a declarat că dosarele au fost ”politice” pentru că partidul pe care îl înființase, UNPR, luase ”un avânt politic”.

De asemenea, Oprea a vorbit despre securitatea națională și militari:

”Au fost, fără îndoială, dosare politice. Avântul politic al partidului pe care l-am înființat m-a transformat în țintă și s-a considerat că trebuie să fiu oprit, eliminat. Am reprezentat UNPR în patru guverne, două de dreapta, două de stânga și, ca întotdeauna, am ales calea pe care am considerat-o corectă, chiar și atunci când această alegere a fost foarte grea. Sub steagul UNPR, mi-am făcut datoria, cu onoare, în funcțiile de ministru al apărării naționale, ministru al afacerilor interne, vicepremier pentru securitate națională și prim-ministru interimar. Am fost alături de oamenii din sistemul de securitate națională, am sprijinit puternic și concret acest domeniu. Sunt militar și fiu de militar și am acționat întotdeauna cu sufletul. Mi-am respectat, de fiecare dată, cuvântul, chiar dacă am plătit pentru asta”, a transmis Gabriel Oprea.

După 5 ani și un dosar plimbat

În mai 2018, Gabriel Oprea a fost inculpat de DNA la Înalta Curte de Casație și Justiție. Totuși, dosarul său a fost redirecționat către mai multe instanțe pentru motive procedurale, incluzând Judecătoria Sectorului 1 și apoi Tribunalul București.

„Referitor la inculpaţii Mazilu Petre şi General MPM Impex SRL, a rezultat că aceştia, cu încălcarea dispoziţiilor legale privind executarea semnalizării rutiere, nu au luat măsuri pentru instruirea angajaţilor cu privire la modalitatea corectă de realizare a semnalizării rutiere aferente lucrărilor executate pe partea carosabilă şi au pus la dispoziţia angajaţilor semne rutiere realizate artizanal, neconforme standardelor de siguranţă, faptă care a avut ca urmare realizarea total necorespunzătoare a semnalizării rutiere aferente unei lucrări executate pe strada Ştirbei Vodă din Bucureşti, în zona în care s-a produs accidentul”, mai susţineau procurorii.

Din probele strânse, s-a constatat că cei trei inculpați au anticipat un posibil accident mortal. Au considerat greșit că acest lucru nu se va întâmpla. Ancheta a luat în considerare că victima era într-un dispozitiv de însoțire a ministrului de Interne. Agentul circula cu 84 km/h în condiții de vizibilitate redusă din cauza întunericului și ploii. Dinamica accidentului și lipsa manevrelor de frânare sugerează că polițistul nu a observat obstacolele de pe carosabil.

„Faţă de aceste elemente de fapt s-a verificat caracterul ilicit şi culpabil al următoarelor acţiuni care au dus la decesul victimei: prezenţa victimei ca motociclist într-o coloană oficială; viteza de deplasare şi neadaptarea acesteia la condiţiile meteorologice; modalitatea deficitară de semnalizate a obstacolelor existente pe carosabil. Cu privire la primele două cauze – prezenţa victimei ca motociclist într-o coloană oficială, viteza de deplasare şi neadaptarea acesteia la condiţiile meteorologice – a rezultat că aceste activităţi au fost determinate şi că îi sunt imputabile inculpatului Oprea Gabriel”, explica DNA.

Conform procurorilor, Gabriel Oprea a folosit abuziv funcția sa și a impus nelegal ca deplasarea să se facă cu viteză foarte mare, contribuind astfel la accidentul rutier în care a decedat victima.

„Cu privire la cea de a treia cauză a accidentului rutier, respectiv modalitatea deficitară de semnalizare a obstacolelor existente pe carosabil, a rezultat că această cauză a accidentului este imputabilă societăţii comerciale General MPM Impex SRL (care executa pe suprafaţa carosabilă o lucrare la instalaţia subterană de gaze naturale) şi lui Mazilu Petre, administratorul societăţii comerciale. A rezultat că semnele de circulaţie nu erau reflectorizante şi că erau amplasate la aproximativ 11,5 metri înainte de zona lucrărilor. Potrivit prevederilor legale, semnele de circulaţie trebuiau să fie reflectorizante. Obligaţia de a asigura şi folosi semnalizare reflectorizantă şi de a o amplasa potrivit prevederilor normative în materie revine administratorului firmei General MPM Impex SRL Mazilu Petre”, preciza DNA.