Gabriel Oprea ar trebui să fie achitat în dosarul decesului lui Bogdan Gigină

Reluarea procesului privind moartea polițistului Bogdan Gigina în accidentul rutier din 2015 nu mai poate duce la condamnarea fostului ministrului de Interne Gabriel Oprea. La camera preliminară, judecătoarea ICCJ Aida Popa a hotărât definitiv că nu există un raport direct între exercitarea atribuțiilor de serviciu ale lui Gabriel Oprea și fapta de ucidere din culpă.

Declinări de competență

După o serie de declinari de competență și filtrul camerei preliminare, dosarul privind pe generalul Gabriel Oprea fost ministru de Interne în Guvernul Ponta și viceprim-ministru pentru securitate națională, va reîncepe la Tribunalul București, care va judecă împrejurările în care în seară zilei de 20 octombrie 2015 a decedat polițistul Bogdan Gigina, care a sfârșit căzând cu motocicletă într-o groapă aflată în carosabil, semnalizată în mod deficitar. În dosarul fostului ministru mai sunt inculpați firma General MPM Impex SRL și administratorul acesteia, Petre Mazilu.

Oprea stătea pe bancheta din spate

Cu toate acestea, condamnarea fostului ministru nu mai este posibilă, întrucât există deja autoritate de lucru judecat la nivelul ICCJ, care în faza camerei preliminare a stabilit că nu există raport de cauzalitate între exercitarea atribuțiilor ministrului și fapta de ucidere din culpă care i-a fost pusă în cârca de DNA în perioada era condusă de Laura Kovesi parchet care a ținut dosarul cu anii, pentru că în final să forțeze o trimitere în judecată, cu conotații vădit politice, care nu a convins pe nimeni, întrucât generalul nu se află la volan, ci pe bancheta din spate a autoturismului de serviciu.

Dosar marca binomului SRI- DNA


În opinia avocaților, DNA s-a folosit de tragicul deces al polițistului Bogdan Gigina, dar și de impactul emoțional public creat, pentru a-l debarca din funcție pe Gabriel Oprea, inculpandu-l pentru ucidere din culpă. Decizia DNA este un ilară având în vedere că fostul ministru de Interne nu se află la volan, ci pe bancheta din spate, motiv pentru care rămâne de neînțeles pentru ce a fost inculpat, cu atât mai mult cu cât generalul nici măcar nu s-a ocupat de desemnarea polițistului în coloana oficială, iar viteză de deplasare era de sub 60km/h, adică legală. Există suspiciunea rezonabilă că acest dosar a fost forțat de DNA imediat după tragedia din 20 octombrie 2015 – când parchetul funcționa în perioada de glorie a binomului DNA-SRI pentru a se încerca debarcarea guvernului de atunci. Să nu uităm că deloc întâmplător, la 10 zile după tragedia polițistului Gigina, care a inflamat întreagă opinie publică, a avut loc o altă mare tragedie, cea de la Colectiv, care a determinat căderea guvernului Ponta.
Decizia definitivă a instanței supreme

Judecătoarea ÎCCJ Aida Popa, care a soluționat dosarul în faza de camera preliminară, a arătat în încheierea 348 din 18 iunie 2018 că “nu există un raport direct între exercitarea atribuțiilor de serviciu ale inculpatului Gabriel Oprea, care la aceea dată deținea funcția de ministru al Afacerilor Interne, dar și calitatea de senator, demnități publice, și fapta de ucidere din culpă”.

Rechizitoriu pe genunchi

Contrar celor reținute în rechizitoriul DNA, unde s-a susținut că fostul ministru Oprea ar fi dispus că din dispozitivul care-l însoțea atunci când se deplasa să facă parte și polițiști pe motocicletă, în încheierea Înaltei Curți se arată că, potrivit legii, în exercitarea atribuțiilor de serviciu ale lui Oprea, în calitate de ministru de Interne, nu se regăsesc și atribuțiile prin care acesta putea să decidă direct, de o manieră efectivă, componentă numerică și individuală a persoanelor, felul de alcătuire al dispozitivului, amplasarea concretă în cadrul dispozitivului sau desemnarea nominală a lui Gigina. Față de motivarea instanței supreme este limpede că dacă va fi găsit cineva responsabil în acest dosar, acesta nu poate fi decât cel care a lăsat groapă descoperită în mijlocul drumului, fără să o semnalizeze îndeajuns de vizibil, pentru a se evita producerea unui accident.

Gigină a fost atenționat

”Înalta Curte de Casație și Justiție a stabilit prin hotărâre definitivă (Încheierea nr. 348 din 8 iunie 2018), cu autoritate de lucru judecat, că nu există nicio legătură între exercitarea atribuțiilor de serviciu de către domnul Gabriel Oprea, în funcția de vicepremier pentru securitate națională și în cea de ministru al afacerilor interne și accidentul rutier în care și-a pierdut viață polițistul motociclist. Potrivit rechizitoriului DNA, vicepremierul pentru securitate națională și ministrul de interne la acel moment, se întorcea, în seară zilei de 20 octombrie 2015, în jurul orei 19.30, de la o activitate pe linia securității naționale, care avusese loc la o unitate militară din Băneasa. Tot în rechizitoriu se arată foarte clar că viteză de deplasare a automobilului în care se află ministrul de interne, era sub 60 km/h, deci mai mică decât viteză maximă admisă legal. Din rechizitoriu reiese, de asemenea, că polițistul a fost atenționat de către colegii de dispozitiv în legătură cu existența gropii în carosabil, așa cum reiese și faptul că groapă respectivă nu era semnalizată potrivit prevederilor legale.”

Avansat post-mortem

În urmă tragicului accident, polițistul motociclist a fost avansat post-mortem de către ministrul de interne, care a dispus că soția polițistului să fie angajată în Ministerul Afacerilor Interne și toate drepturile să fie acordate familiei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Ultimele articole