Gabriel Resources ar putea lansa o nouă acțiune contra României după includerea Roșia Montană pe lista UNESCO

După includerea Roșia Montană în patrimoniul UNESCO, canadienii de la Gabriel Resources nu exclud lansarea unei noi acțiuni în instanță contra României.

„Cererea de înscriere în Patrimoniul Mondial contravine obligațiilor ce revin României, în temeiul tratatelor internaționale, în relațiile sale cu Gabriel Resources”, astfel sună avertismentul companiei, citată de AFP.

Potrivit Profit.ro, proiectul minier Roșia Montană a fost înscris în Lista Patrimoniului Mondial al UNESCO, după cum a anunțat președintele Comitetului, Tian Xuejun. În același timp, situl a fost înscris în Lista Patrimoniului Mondial în Pericol, recunoscându-se atât vulnerabilitatea sitului cât și necesitatea aplicării unor măsuri de protecție.

„În Patrimoniul UNESCO nu intră întreaga localitate Roșia Montană, ci o arie delimitată, cea care apare în dosarul depus de guvernul României (prin delegația pe care am condus-o) în ianuarie 2017 și, apoi, în ianuarie 2020. În dosar este vorba, în principal, despre fosta exploatare/mină romană (adică de pe vremea Imperiului roman, ca să fie clar) și nu de întreaga zonă Roșia Montană”, explică Adrian Cioroianu, delegatul Permanent al României pe lângă UNESCO.

Istoricul a mai arătat că înscrierea pe lista Patrimoniul Mondial nu exclude continuarea exploatării în zonă, cândva, în viitor, de către firme românești sau în parteneriate. În istoria recentă a UNESCO au fost cazuri de state care au decis modificarea/exploatarea unor situri, drept care ele au fost retrase de pe lista Patrimoniului Mondial. Includerea minelor de aur în Patrimoniul Mondial de UNESCO este o decizie care ar putea însă îngropa proiectul controversat de exploatare în zonă.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...

Orban, după scandalul amanta: Sunt căsatorit. Am o familie în care...

Orban merge pe principiul: "nici usturoi nu a mâncat, nici gura nu-i miroase". Neagă absolut toată povestea cu amanta, se dă familist convins și...