Galați. A fost ratată punerea în funcțiune stațiilor de încărcare după ce „Dorel” a aruncat la gunoi codurile de activare

Publicat: 26 iul. 2022, 08:15, de Sorin Costea, în SOCIAL , ? cititori
Galați. A fost ratată punerea în funcțiune stațiilor de încărcare după ce „Dorel” a aruncat la gunoi codurile de activare

Gălățenii care și-au cumpărat mașini hibride sau electrice și s-au bucurat la începutul anului, când în cartierele orașului au început să apară primele stații de încărcare, mai au de așteptat momentul la care își vor putea încarca bateriile la aceste stații din cauza unui incident imprevizibil.

„Dorel”, șeful echipei care a instalat stațiile de încărcare, a lucrat în mare viteză, a scos echipamentele din cutiile în care erau ambalate, a fixat echipamentele pe soclurile de beton, le-a racordat la rețea și după ce a terminat treaba a aruncat cutiile la gunoi și odată cu cutiile, au ajuns la gunoi și documentațiile în care era specificat codul de activare al fiecărei stații.

Astfel, cele 15 stații de încărcare instalate de câteva luni sunt încă nefolosite. „Incidentul” a fost confirmat de primarul Galațiului, Ionuț Pucheanu.

„Pentru că au fost primele montate în Galaţi şi nimeni nu a ştiut care, cum şi cu ce se mănâncă, după ce le-am dat la Electrica, ne-am lovit de o altă problemă, pe care într-o oarecare mare măsură au remediat-o. Pentru că nu era problema Primăriei, ci a constructorului, cel care le-a montat.

Evident, după ce au fost montate aparatele, cutiile în care au venit aceste echipamente au fost aruncate. În aceste cutii erau însă şi nişte coduri de activare, pentru fiecare în parte. Coduri de activare care au dispărut odată cu cutiile. Pentru că n-a ştiut nimeni, fiind primele, că, odată montat şi băgat cablul în el, ai nevoie de cod de activare”, a declarat primarul Galațiului.

Problema este în curs de rezolvare. Firma la care este angajat „Dorel” a luat legătura cu compania care a produs stațiile de încărcare a mașinilor electrice, a transmis datele fiecărei stații și în baza acestor date firma producătoare a identificat codul de activare a fiecărei stații.

„Au codurile, într-un târziu, de la producător. Le-au identificat, au fost trimise, urmează activarea lor. Într-o săptămână vor deveni operaţionale”, a promis primarul Ionuţ Pucheanu.

Primăria Galați a mai depus cereri de finanțare pentru alte 145 de stații de încărcare

Primele șase stații de încărcare a mașinilor electrice ar fi trebuit să apară în parcările din Galați în anul 2019, după ce în 2018 Primăria Galați a depus la Administrația Fondului pentru Mediu documentația pentru obținerea finanțării, dar procedurile au fost tergiversate și cele șase stații au fost montate în acest an.

În prezent, la Galați sunt instalate 21 de stații de încărcare, cele șase instalate în baza primei finanțări și alte 15 stații instalate în baza unei noi finanțări obținute tot de la Administrația Fondului pentru Mediu.

Primăria Galați a mai depus cereri de finanțare pentru alte 145 de stații: „Am mai depus încă două proiecte spre finanţare prin AFM pentru aproape 100 de staţii şi un proiect pe PNRR pentru 45 de staţii”, a mai precizat primarul.