Galați. Elevii chiulangii „vânați” cu Poliția. Părinții riscă amenzi și chiar închisoarea

Prevenirea absenteismului și abandonului școlar a început la Galați încă din primele zile de cursuri, polițiștii desfășurând acțiuni de control în apropierea școlilor, la cafe-baruri sau săli de jocuri electronice, pentru identificarea elevilor care lipsesc de la ore.

În ultimii ani, a fost înregistrată o creștere a numărului absențelor elevilor, în special ale celor din învățământul primar și gimnazial, determinând o creștere a riscului absenteismului școlar. Pentru combaterea acestui fenomen, în cadrul activităților pentru creşterea gradului de siguranţă în unităţile de învăţământ preuniversitar şi în zonele adiacente, polițiștii gălățeni organizează zilnic acțiuni de depistare a elevilor chiulangii, pentru a-i determina să se întoarcă la cursuri.

„În zona de competenţă teritorială a Secţiilor 2 şi 3 de Poliţie Galaţi, poliţiştii din cadrul Biroului Siguranţă Şcolară împreună cu cei din cadrul Poliţiei Municipiului Galaţi, de la Secţiile 1-5 Poliţie au acţionat în zona unităţilor de învăţământ preuniversitar, în vederea creşterii gradului de siguranţă al elevilor şi a personalului didactic.

Poliţiştii au acţionat şi pe linia prevenirii absenteismului şcolar şi a delicvenţei juvenile în incinta, precum şi în zonele adiacente instituţiilor şcolare, dar şi pentru combaterea traficului şi consumului de droguri şi băuturi alcoolice în rândul elevilor.

Astfel de activităţi au fost efectuate atât în incinta unităţilor de învăţământ, cât şi în imediata apropiere a acestora, la localurile de alimentaţie publică tip cafe-bar sau săli de jocuri electronice tip casino / slot-machine.

S-a acţionat în zona a 6 unităţi de învăţământ, fiind verificate 7 unităţi de alimentaţie publică şi cazinouri. Au fost legitimate 36 de persoane şi au fost identificaţi 5 elevi de clase diferite de a 9-a, respectiv a 12-a, care absentau de la orele de curs. După ce au fost prezentaţi factorilor de conducere din unităţile de învăţământ din care fac parte, elevii au intrat la orele de curs”, se spune în  informarea IPJ Galați despre una din acțiunile de control efectuate în ultimele zile.

Părinții chiulangiilor riscă o amendă sau de la 3 luni la un an de închisoare

Părinții elevilor care lipsesc de la cursuri riscă primirea unei amende sau chiar o pedeapsă cu închisoarea. La art 380 al Noului Cod Penal este pedepsită „împiedicarea accesului la învăţământul general obligatoriu”, la aliniatul (1) fiind prevăzute și pedepsele cu închisoarea:

„Părintele sau persoana căreia i-a fost încredințat, potrivit legii, un minor și care, în mod nejustificat, îl retrage sau îl împiedică prin orice mijloace să urmeze cursurile învățământului general obligatoriu se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă”, se spune în textul aliniatului (1).

Legea oferă și posibilitatea ca părintele sau tutorele legal să scape nepedepsit dacă elevul merge la școală: „fapta nu se pedepsește dacă înainte de terminarea urmăririi penale inculpatul asigură reluarea frecventării cursurilor de către minor”, se spune la aliniatul (2) al articolului 380 al Codului Penal.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole