Galați. Prima populare a unei ape curgătoare cu lin, specie de pește care a devenit o raritate

În ultimele decenii, mai multe specii de pești care populau apele Dunării au cunoscut un declin pronunțat, principalele cauze fiind poluarea şi braconajul. Cele mai severe scăderi au fost înregistrate la populațiile de sturioni, la care sunt în derulare mai multe programe de populare a Dunării cu puiet, dar specialiștii în piscicultură sunt preocupați și de popularea apelor curgătoare și cu alte specii de pește aflate în declin.

Cercetătorii de la Institutul de Cercetare şi Dezvoltare pentru Ecologie Acvatică, Pescuit şi Acvacultură (ICDEAPA) din Galaţi au populat Canalul Magistral Lunca cu 3.000 de puieți de lin, specie de pește la care în ultimii ani a fost constatat o scădere a capturilor.

Linul este o specie de pește de apă dulce din familia Cyprianidae, care trăiește de obicei pe fundul apelor cu un curs domol. El poate fi întâlnit în toată Europa și pe alocuri, în Asia și America de Nord.

Linul a devenit o raritate în ultima vreme, iar cercetătorii de la institutul de cercetări din Galați au observat un declin în ceea ce priveşte reproducerea acestui peşte și una dintre prioritățile activității de cercetare a fost găsirea metodei optime pentru mărirea populațiilor de lin din apele noastre.

Inițial, s-a încercat prin metode de reproducere artificială crearea de puiet care să populeze locurile de pescuit, dar încercarea a eşuat.

Încercările au fost reluate în cadrul unui proiect cu finanțare europeană în valoare totală de 700.000 lei și după mai multe cercetări a fost găsită modalitatea de a se realiza reproducerea naturală asistată pentru lin.

„Scopul final a fost reproducerea naturală dirijată la specia de lin şi unul dintre aceste rezultate este obţinerea de puiet. Este una dintre speciile a cărei reproducere în mediul natural este în declin”, a precizat Floricel Dima, directorul ICDEAPA Galați.

Prima populare a unei ape curgătoare cu lin

Primii 3.000 de puieţi au fost eliberaţi în Canalul Magistrală Lunca, un canal cu lungimea de peste 40 de kilometri, care a mai fost populat sistematic de Asociaţia Judeţeană a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi (AJVPS) Galați cu caras și crap.

„Am optat pentru reproducerea naturală dirijată a speciei de lin, deoarece folosind aceasta metodă şi nu reproducerea artificială pe care am realizat-o anul trecut în sistem recirculant, am reuşit să obţinem un puiet adaptat la condiţiile de mediu. Linul are un spor de creştere puţin mai lent decât al crapului, dar este o specie care are o carne mult mai fină albă şi foarte gustoasă”, a declarat Liliana Athanasopulos, managerul proiectului de reproducerea naturală asistată a linului.

La coordonarea populării cu puieți de lin a Canalului Magistral Lunca au participat și reprezentanții AJVPS Galaţi, care administrează pescuitul pe acest canal.

„Populare cu lin nu cred că a existat vreodată în Galaţi. Este prima populare cu lin. Anul trecut am populat cu caras şi crap acest canal în speranţa că gălăţenii vor avea ce pescui. Braconajul piscicol este un fenomen foarte răspândit, nu doar în Galaţi, dar şi în toată România. Probabil teama asta de a nu avea ce pune pe masă îi împinge pe oameni la aceste infracţiuni”, a precizat Adrian Alexandru, directorul AJVPS Galaţi.

Mai multe articole...

Cele mai noi articole

Diploma universitara unica la nivel european! Planul Comisiei Europene

Diploma universitară unică la nivel european! Planul Comisiei Europene

Absolvenții de facultate din Uniunea Europeană vor avea la finalul studiilor o diplomă universitară unică, recunoscută pe tot teritoriul UE. Comisia Europeană dorește ca instituțiile...
Soft pentru estimarea distrugerilor de cladiri in razboi, creat la Galati

Soft pentru estimarea distrugerilor de clădiri în război, creat la Universitatea...

Estimarea distrugerilor provocate de în război de atacurile cu drone și rachete sau bombardamente poate fi realizată cu ajutorul unei aplicații create de un...