Gaming Top 10: Care sunt cei mai mari dezvoltatori de jocuri video din România după cifra de afaceri

Pentru prima oară în istoria industriei de game development din România, cifra de afaceri înregistrată de cele peste 100 de studiouri care activează local a depășit 200 milioane de dolari, conform studiului anual al Asociației Dezvoltatorilor de Jocuri Video din România (RGDA).

Cele mai importante 10 companii românești în 2019, după cifra de afaceri, sunt Ubisoft România, Electronic Arts România, Gameloft România, Amber Studio, Playtika, Ati Studios, Super Hippo Games, Quantic Lab, King Games Studio, Bandai Namco și Those Awesome Guys. În industria în care activează peste 6000 de specialiști, 74% dintre studiouri sunt dezvoltatoare de jocuri video (originale sau IP-uri licențiate), 12% furnizează servicii de quality assurance, localizare și outsourcing creativ. Restul de 10% din studiouri activează și ca publisheri pentru propriile jocuri iar aproape 4% dintre acestea creează soluții pentru infrastructura de jocuri. Creșterea cifrei de afaceri per total industrie de profil, față de anul anterior, este de aproape 15%.

În 2019, industria s-a remarcat prin mai multe jocuri de renume create și în România de birourilor locale ale marilor studiouri de gaming. Astfel, Ubisoft București a avut o contribuție considerabilă la dezvoltarea Tom Clancy’s Ghost Recon: Breakpoint, 200 de români fiind implicați în crearea lumii din joc, a mai multor misiuni, componenta PvP fiind realizată în totalitate la București. Biroul Ubisoft din București a lucrat și la jocul Watch Dogs:Legion, ce va fi lansat pe 29 octombrie 2020. Electronic Arts România a contribuit la dezvoltarea FIFA20, ce a inclus în premieră Liga 1 din România cu toate cele 14 cluburi de fotbal locale.

Amber, cel mai mare studio local independent dezvoltator de jocuri, a deschis un nou birou în Botoșani, 2019 fiind și anul în care a raportat cea mai mare cifră de afaceri din istoria sa. În 2019, studiourile locale au lansat titluri precum Bossgard (Sand Sailor Studio), Gibbous – A Chtulhu Adventure (Stuck in Attic), Raiders of the Lost Island (Last Tales) sau Yaga (Breadcrumbs Intearctive), care au fost apreciate la nivel internațional, atât de critică cât și de un fanbase consistent. 

”Investitorii români au început deja să privească către acest sector atractiv, câteva studiouri independente bucurându-se de finanțările acestora”, a declarat Cătălin Butnariu, președinte RGDA.

Studiul este realizat ca preambul al conferinței dezvoltatorilor de jocuri video din România și Europa de Est, Dev.Play, ce va avea loc online, în perioada 3-4 noiembrie a.c. Conferința va avea peste 40 de speakeri internaționali, workshop-uri specializate și instrumente de business matchmaking pentru posibilitatea programării întâlnirilor online între participanți.

Dev.Play are, de asemenea, oportunități suplimentare pentru dezvoltatorii independenți de jocuri, precum sesiuni de pitching cu publisheri și investitori, dar și o expoziție virtuală unde vor fi expuse jocurile video independente. Se adaugă renumitul concurs internațional Nordic Games Discovery și Gala Premiilor care va celebra cele mai bune jocuri prezentate la eveniment.

Mai multe articole...

Cele mai noi articole

Romania intra pe data de 31 martie in Spatiul Schengen pe cale aeriana si maritima

România intră pe data de 31 martie în Spațiul Schengen pe...

România intră pe data de 31 martie în Spațiul Schengen pe cale aeriană și maritimă, iar situația se va schimba pentru românii care călătoresc...

Ce știe și ascunde Nicușor Dan: peste 10 mii de bucureșteni...

Mușamalizare criminală: listele cu situația reală a clădirilor cu risc major în caz de cutremur ținute secrete de Primăria Capitalei.  Peste 100 de clădiri...