Gartner estimează că livrările de PC-uri vor scădea cu 9,5% în 2022

Publicat: 12 iul. 2022, 17:16, de Aurel Drăgan, în ESENȚIAL , ? cititori
Gartner estimează că livrările de PC-uri vor scădea cu 9,5% în 2022

Livrările mondiale de calculatoare personale (PC) vor scădea cu 9,5% în 2022, potrivit celor mai recente previziuni ale firmei de consultanţă Gartner, Inc, conform cărora piaţa PC-urilor va înregistra cel mai abrupt declin dintre toate segmentele de dispozitive în acest an.

„O furtună totală de tulburări geopolitice, inflaţie ridicată, fluctuaţii valutare şi perturbări ale lanţului de aprovizionare au redus cererea de dispozitive din întreaga lume, atât din partea companiilor, cât şi a consumatorilor, şi va avea cel mai puternic impact asupra pieţei PC-urilor în 2022”, a declarat Ranjit Atwal, analist senior director la Gartner.

Dintr-o perspectivă regională, piaţa PC-urilor din Europa, Orientul Mijociu şi Africa este prognozată să înregistreze un declin de 14% în 2022, determinat de lipsa cererii de PC-uri de consum. Invazia rusă din Ucraina, creşterile de preţuri şi indisponibilitatea produselor din cauza blocării în China au un impact semnificativ asupra cererii de consum în regiune.

În general, livrările totale de dispozitive la nivel global (PC-uri, tablete şi telefoane mobile) sunt pe cale să scadă cu 7,6% în 2022, în condiţiile în care China şi Europa de Est, inclusiv Eurasia, ar urma să înregistreze scăderi semnificative.

În timp ce livrările de telefoane mobile la nivel mondial sunt aşteptate să scadă cu 7,1% în 2022, livrările de smartphone-uri sunt estimate să scadă cu 5,8% de la an la an. La nivel regional, China va fi cel mai puternic afectată, livrările de smartphone-uri urmând să scadă cu 18,3% în 2022.

La nivel regional, China a fost lider în adoptarea telefoanelor 5G în ultimii doi ani. Cu toate acestea, prăbuşirea pieţei de smartphone-uri din regiune va însemna o scădere de 2% a livrărilor de telefoane 5G în 2022, după ce în 2021 a crescut cu 65%.

„La începutul anului, se aştepta ca piaţa telefoanelor 5G din China să înregistreze o creştere de două cifre. Impactul politicii de toleranţă zero a Chinei privind COVID-19 şi blocajele rezultate au inversat dramatic această tendinţă. Un număr mare de consumatori au încetat să mai cumpere articole neesenţiale, inclusiv smartphone-uri 5G”, a declarat Ranjit Atwal.

În 2022, Gartner se aşteaptă ca livrările de telefoane 5G la nivel mondial să totalizeze 710 milioane de unităţi. Deşi reprezintă o creştere de 29% faţă de 2021, această cifră este în scădere faţă de aşteptările anterioare. „Rata de creştere este semnificativ mai mică faţă de o creştere aşteptată de 47% la începutul anului, cu o pierdere rezultată de 95 de milioane de livrări de telefoane 5G”, a declarat Atwal.

Se aşteaptă ca cererea de telefoane 5G să crească într-un ritm mai rapid în 2023. „O mare parte din migrarea către 5G va avea loc în mod implicit, deoarece utilizatorii vor înlocui smartphone-urile 4G mai vechi la sfârşitul ciclului de viaţă cu smartphone-uri compatibile cu 5G”, a spus Atwal.