Gazprom, lăsată fără reacție? Rusia a pierdut piața europeană a gazului! Urmează și cea asiatică

Piața europeană a gazului s-a reorientat. Și cea asiatică e pe cale să facă același lucru. n felul acesta, Rusia se vede total izolată și fără piețe mari de desfacere.

În timp ce experții și specialiștii ruși susțin că Europa va muri fără gazul rusesc, aceeași Europă face pași reali pentru a obține acest gaz. Și nu o va face în niciun caz în Rusia. Pe 25 aprilie, Bulgaria, România, Ungaria, Slovacia și Azerbaidjan au semnat un memorandum de înțelegere pentru a încuraja cooperarea în ceea ce privește livrările suplimentare de gaze azere către UE, se arată într-o analiză Informer

În 2021 Azerbaidjanul a furnizat Europei 8 miliarde de metri cubi de gaz. În 2023, Baku intenționează să furnizeze 12 miliarde de metri cubi de gaz.

Este mult sau puțin? Potrivit datelor Gazprom în 2021, compania a furnizat peste 180 de miliarde de metri cubi țărilor din afara CSI, cea mai mare parte a acestora fiind în statele UE. Dar la sfârșitul anului 2022, livrările de gaz către țările din afara CSI se ridicau la 100,9 miliarde de metri cubi, în timp ce exporturile către UE au scăzut la 45 de miliarde de metri cubi și au continuat să scadă în continuare.

În acest an, China, Turcia și țările CSI reprezintă aproximativ 70-75% din exporturile de gaze prin conducte.Astfel, Azerbaidjanul nu poate înlocui Rusia ca furnizor de gaze, deși a ocupat deja o parte semnificativă a pieței.

Dar situația s-ar putea schimba dramatic dacă Azerbaidjanul se alătură Turkmenistanului, care, conform rezultatelor de anul trecut, a ocupat primul loc la aprovizionarea cu gaze către China, în timp ce de trei ori înaintea Rusiei. Având în vedere că Turkmenistanul intenționează să crească livrările de gaze către China cu cel puțin 10% până la sfârșitul acestui an, este puțin probabil ca Rusia să-și poată crește serios livrările de gaze către China în următorii ani.

Cu alte cuvinte, pierzând piața europeană de gaze, Rusia nu a reușit să cucerească nici piața asiatică, pur și simplu pentru că această piață nu are nevoie de o asemenea cantitate de gaz.

Între timp, la Erevan a avut loc o întâlnire a miniștrilor economiei din Iran, Armenia și India. Nu există informații despre ceea ce s-a discutat la această întâlnire, dar, după cum sugerează analiștii, una dintre problemele centrale a fost construcția coridorului de transport India-Iran-Armenia-Georgia-Europa.

Și aici, merită remarcat faptul că Iranul este cea mai mare țară din lume în ceea ce privește rezervele de petrol și gaze, capabilă să înlocuiască nu numai Rusia, ci și țările din Golful Persic pe piața europeană. 

Sancțiunile SUA și lipsa investițiilor în construcția de conducte de gaz și petrol împiedică Iranul să devină un monopolist pe piață.

Dar să presupunem că India este pregătită să investească în construcția acestor conducte de gaz, iar SUA este gata să ridice sancțiunile împotriva Iranului. Apoi, gazul și petrolul din Iran se vor revărsa pe piața mondială, doborând serios prețurile.

Dar altceva este mult mai important, și anume că transportatorii de energie iranieni nu sunt doar mai ieftini decât cei ruși, ci și de calitate superioară.

Se poate opune Rusia ceva la asta? Poate dacă oferă o rută alternativă pentru circulația gazului și petrolului iranian către Europa de-a lungul țărmului Mării Negre. Dar pentru aceasta este necesar să se controleze nu numai Herson, Nikolaev, și, cel mai important, Odesa.

Dacă acest lucru nu se întâmplă, atunci mai devreme sau mai târziu Rusia va fi complet eliminată de pe piața mondială a energiei, ceea ce va afecta cel mai deplorabil bugetele federale și locale.

Și aici merită să ne gândim de ce Statele Unite și restul țărilor occidentale își propun atât de persistent să înceapă negocieri de pace. 

Iar soluția la acest puzzle constă nu numai în pomparea Ucrainei cu arme și pregătirea ei pentru un nou război, ci și în faptul că, în timpul acestui armistițiu, transportatorii de energie iranieni vor începe deja să curgă în Europa, condamnând astfel economia rusă să degradare completă și sărăcie.

1 COMENTARIU

  1. Efectele razboiului din Ucraina sunt devastatoare pentru Rusia . Daca cineva ne-ar fi spus asta inainte de februarie 2022 l-am fi etichetat drept timpit . Rusia pierde nu numai pe acest sector energetic acolo unde Occidentul a renuntat dar ea pierde si pe segmentul militar unde nu isi mai poate onora contractele si unde contactantii au inteles lipsa de performanta a sistemelor militare deja cumparate fat ce duce automat la disolutia contractelor ce urmau sa devina realitate .SUA si Franta devin , in aceasta ordine , cele doua mari natiuni mari exportatoare de armament pe masura ce alte tari renunta la contractele cu Rusia .accesul la componente de tehnologia avansata este restrictionat .Accesul la unele subansamble sau la resurse minerale pe care Rusia nu le detine sunt si ele restrictionate. Simpatizanti ai Rusiei unii chiar parte a Inteligenceului rusesc ,sunt alungati de peste tot .UE se poate acum federaliza .Germania se poate inarma . Intreg flancul de est al Europei ,ce acum este parte a NATOului european, se reinarmeaza .Oare Putin nu stia toate acestea sau a crezut toate gogisile ce i-au fost vindute ca adevar ? Mai degraba nu si de aici putem avea cu totii o alta perspectiva a lucrurilor .

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Stop joc. PSD și PNL au decis: Braț la braț, la...

Jocurile politice între PSD și PNL privind cele patru rânduri de alegeri de anul viitor au intrat în linie dreaptă și deja cele două...

Directorul Florin Nicolae, pas cu pas, mușamalizează aranjamentul mafiot regizat de...

Directorul general al Agenției Domeniilor Statului (ADS), Florin Nicolae, face eforturi disperate să mușamalizeze aranjamentul mafiot „țesut” de fostul director George Sava, prin care...