Generalul cu cea mai mare pensie din MApN. Câștigă mai mult decât Nicolae Ciucă sau președintele interimar Ilie Bolojan
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/05/armata-romana.jpg)
Cine este generalul cu cea mai mare pensie din Ministerul Apărării Naționale. Pensiile militare pentru generalii din MApN au ajuns la un nivel record după ce, în ultimii ani, au fost acordate diferite sporuri și avansări în grad și funcții care le-au crescut veniturile, înainte de pensionare, informează oficiuldestiri.ro. Potrivit sursei citate, unul dintre beneficiari este generalul locotenent cu trei stele Florin Jianu, fostul șef al Direcției general financiar-contabile din MApN, adică omul care gestiona finanțele ministerului.
Generalul cu cea mai mare pensie din MApN
Generalul cu cea mai mare pensie din MApN a fost trecut în rezervă în martie 2025, prin decret prezidențial semnat de președintele interimar Ilie Bolojan. Florin Jianu (foto), care a fost și decorat de președintele Klaus Iohannis, câștigă în prezent mai mult de Bolojan sau chiar decât generalul Nicolae Ciucă, fost șef al Statului Major, ministru al Apărării și prim-ministru al României.
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/05/florin-jianu-general.jpg)
Generalul cu cea mai mare pensie din MApN
După ce pensiile militare ar fi fost „aranjate“ special pentru generali, Florin Jianu a ajuns să încaseze cea mai mare pensie din Armată, mai mult decât Nicolae Ciucă și de 30 de ori mai mult decât veteranii de război.
Pensiile militare pentru generalii din Ministerul Apărării au ajuns la un nivel record după ce, în ultimii ani, au fost acordate diferite sporuri. Florin Jianu, generalul cu cea mai mare pensie, este unul dintre generalii decorați de fostul președinte Klaus Iohannis în 2024. Decorația și sporurile pe care le-a primit atunci când era în activitate au condus la o creștere substanțială a veniturilor sale în prezent.
Drept urmare, și pensia de care beneficiază acum generalul Jianu, în valoare de 30.608 lei, este cu mult mai mare decât pensia lui Nicolae Ciucă (22.076 lei). Asta în timp ce veteranii de război au o indemnizație, în medie, de 900 de lei. În ultima sa declarație de avere, Florin Jianu din iunie 2022, Florin Jianu figura cu un venit din salariu de 185.028 lei anual, adică 15.419 lei lunar.
Inechități flagrante între cei pensionați în ultimii ani și cei pensionați înainte de 2024
Militarii acuză inechități flagrante între cei pensionați în ultimii ani și cei pensionați după 2024. Indiferent de grad, cei pensionați începând cu acest an au venituri mult mai mari decât cei care au ieșit la pensie înainte.
„Esența mizeriei la pensile militare de stat! Inechități aberante. Trei exemple mai mult decât elocvente! Nu vă uitați la grade ori funcții…pentru că totu’ se raportează la cu totu’ altceva, respectiv la modul în care a fost și este reglementată stabilirea pensiei în funcție de anul în care ai trecut în rezervă!“, arată colonelul Mitica Martiniuc pe grupul de Facebook al ROMIL – Asociația Miltarilor din România.
Concret, cele trei exemple prezentate se referă la: generalul Florin Jianu, fostul șef al Direcției generale financiar-contabilă din Ministerul Apărării Naționale, cu o pensie de 30.608 lei, generalul Nicolae Ciucă (foto), fost șef al Statului Major General al Armatei României, cu o pensie de 22.076 lei, și la generalul Mircea Chelaru, fost șef al Statului Major General al Armatei României, cu o pensie de 10.542 lei. Cu alte cuvinte, generalul Chelaru, mai mare în funcție decât Florin Jianu, încasează o pensie cu aproape 20.000 de lei mai puțin.
Generalul Mircea Chelaru a fost trecut în rezervă la data de 7 iunie 2001, la cerere. Printr-un decret prezidențial din data de 29 octombrie 2008, a fost înaintat în gradul de general cu patru stele în rezervă.
Cum a ajuns generalul Florin Jianu cu o pensie atât de mare
„Jianu are atât pentru că atunci când s-a dat OUG Bayraktar (pentru achiziția sistemelor de aeronave fără echipaj uman la bord Bayraktar TB2, n.r.) în care este prevăzut introducerea unui spor de menținere a operaționalizării de 30% și unul de anticorupție de 12,5%, el a profitat și a mai introdus un spor, dar prin ordin de ministru, de încă 12,5% pentru cei care lucrează în financiar, achiziții și logistică. Deci, pentru Jianu, 55% în plus“, a explicat pentru Oficiul de Știri un ofițer care nu a dorit să-și divulge identitatea.
Ordonanța de Urgență de care s-a folosit generalul Florin Jianu este OUG nr. 26 din 21 martie 2024, document publicat în Monitorul Oficial nr. 254 din 25 martie 2024.
Este un document emis de Guvernul României „privind stabilirea unor drepturi specifice personalului Ministerului Apărării Naționale și a unor cheltuieli determinate de pregătirea și executarea unor misiuni în afara teritoriului național, în vederea realizării și menținerii capabilității aferente achiziției sistemelor de aeronave fără echipaj uman la bord Bayraktar TB2 și a altor programe de înzestrare, pentru modificarea și completarea unor acte normative în domeniul apărării, ordinii publice și securității naționale, precum și pentru adoptarea unor măsuri privind retenția și atragerea personalului în aceste domenii“.