Generalul Dany Fortin, coordonatorul campaniei de vaccinare din Canada, suspectat de hărţuire sexuală

Fostul responsabil de coordonarea campaniei de vaccinare împotriva COVID-19 în Canada, care a fost nevoit să se retragă din funcţie în urma unei anchete militare care îl viza, este suspectat de hărţuire sexuală, relatează AFP, citând media canadiană de sâmbătă.

Generalul Dany Fortin, care a condus misiunea NATO în Irak, şi-a părăsit postul de coordonator „în aşteptarea rezultatelor unei anchete militare”, a anunţat vineri seara Ministerul canadian al Apărării, fără a preciza natura anchetei respective.

Potrivit cotidianului The Globe and Mail, care citează o sursă neidentificată, ancheta s-ar referi la o acuzaţie de conduită sexuală necorespunzătoare anterioară accederii lui Fortin la gradul de general în 2015. Reclamanta a cerut ca alegaţia să nu fie făcută publică, precizează cotidianul.

Canalul public CBC a indicat la rândul său că are confirmarea că generalul Fortin este vizat de o suspiciune de hărţuire sexuală.

Autorităţile canadiene nu reacţionaseră sâmbătă dimineaţă la informaţiile despre această acuzaţie. Dacă aceasta se confirmă, ea devine un nou subiect stânjenitor pentru armată şi guvern.

Armata canadiană este afectată de mai multe luni de o serie de anchete cu privire la înalte cadre militare suspectate de hărţuire sexuală, printre care fostul şef al Statului Major al apărării, generalul în rezervă Jonathan Vance.

Vance s-a pensionat la începutul anului înainte ca aceste acuzaţii, cărora el le neagă veridicitatea, să fie făcute publice. Succesorul său, amiralul Art McDonald a demisionat şi el la câteva săptămâni după numirea sa ca urmare a deschiderii unei anchete privind acuzaţii similare.

La sfârşitul lunii aprilie, ministrul apărării Harjit Sajjan a dispus ca fosta procuroare a Tribunalului Penal Internaţional (TPI), Louise Arbour, să desfăşoare o anchetă independentă asupra gestionării cazurilor de hărţuire sexuală în cadrul armatei.

Generalul Fortin fusese numit în noiembrie de premierul Justin Trudeau la conducerea unui nou Centru naţional de operaţiuni, pentru a coordona logistica „celei mai importante campanii de vaccinare din istoria ţării” cu scopul de a limita propagarea pandemiei de coronavirus.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Ultimele articole