Genocid: rămășițele a 215 copii indigeni, descoperite în curtea unei școli canadiene

Rămăşiţele a 215 copii, unii cu vârsta de până în trei ani, au fost găsite pe locul unei foste şcoli rezidenţiale pentru copii indigeni, o descoperire pe care prim-ministrul canadian Justin Trudeau a descris-o vineri drept sfâşietoare, informează Reuters, conform Agerpres.

Copiii erau elevi ai şcolii rezidenţiale indiene Kamloops din Columbia Britanică, care s-a închis în 1978, conform indigenilor Tk’emlúps te Secwepemc (Poporul Confluenţei), care au spus că rămăşiţele au fost găsite cu ajutorul unui specialist în detectarea cu un radar care pătrunde în sol.

Aveam cunoştinţă despre asta în comunitatea noastră şi am putut să verificăm„, a spus într-o declaraţie şefa Tk’emlúps te Secwepemc, Rosanne Casimir.

În acest moment, avem mai multe întrebări decât răspunsuri„, a adăugat Rosanne Casimir.

Sistemul şcolilor rezidenţiale din Canada, care a separat forţat copiii indigeni de familiile lor, a constituit un genocid cultural, conform concluziilor unei anchete din 2015, care a durat şase ani.

Raportul a documentat abuzuri fizice oribile, violuri, malnutriţie şi alte atrocităţi suferite de mulţi din cei 150.000 de copii care au frecventat acest tip de şcoli, administrate, de obicei, de biserici creştine din partea Ottawa în perioada dintre 1840 şi anii 1990.

Genocidul canadian

S-a constatat că un număr de peste 4.100 copii au murit în perioada frecventării acestor şcoli rezidenţiale.

Moartea celor 215 copii, îngropaţi pe terenul celei mai mari şcoli rezidenţiale din Canada, se pare că nu a fost inclusă în acest bilanţ şi nici nu a fost documentată până la această descoperire.

În legătură cu acest subiect, premierul Trudeau a scris pe Twitter următoarea postare: această ştire „îmi frânge inima – este o amintire dureroasă a acelui capitol întunecat şi ruşinos din istoria ţării noastre„.

În 2008, guvernul canadian şi-a cerut scuze oficial pentru acest sistem de educaţie.

Naţiunea indigenă Tk’emlúps te Secwepemc a mai comunicat că menţine contactul cu medicul legist şi comunităţile de origine ale căror copii au frecventat şcoala şi se aşteaptă la constatări preliminare până la jumătatea lunii iunie.

Într-o declaraţie, şeful regional al Adunării Primelor Naţiuni din Columbia Britanică, Terry Teegee, a apreciat că descoperirea acestor morminte „reîmprospătează durerea şi pierderea tuturor Primelor Naţiuni din Columbia Britanică”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Cine este șeful de serviciu secret care s-a înrolat la AUR

Partidul lui George Simion a început să atragă ca un magnet o serie de rezerviști militari, iar de curând a făcut o achiziție de...
Eugen Teodorovici (INQUAM Photos Octav Ganea)

Un banner mai eficient decât diplomația română

Incidentul petrecut la meciul de fotbal dintre echipa naţională a României și o echipă a unei provincii din Republica Serbia (câștigat de noi cu...