George Sava și-a trecut șpaga în declarația de avere

Publicat: 29 nov. 2023, 12:30, de Vlad Stefan Orjan, în News
George Sava și-a trecut șpaga în declarația de avere

Într-un caz de corupție ce zguduie Direcția de Agricultură Buzău, directorul adjunct George Sava a fost acuzat de procurorii DNA că și-a trecut șpaga primită în declarația de avere, prezentând-o sub forma unui împrumut. Informațiile arată că Sava ar fi primit o sumă în valoare de 350.000 de euro de la Ionel Marius Nuță, director de departament în Administrația Domeniului Statului (ADS).

Potrivit rechizitoriului DNA, George Sava ar fi acordat terenuri în schimbul șpăgii, iar această practică coruptă nu se oprea la nivelul său, ci se întindea și la nivelul Administrației Domeniilor Statului, unde terenurile de stat erau cedate oamenilor de afaceri influenți. Suma de sute de mii de euro ar fi fost tranzacționată sub formă de împrumut, ascunzând astfel natura coruptă a afacerii.

Nuță și-a recunoscut fapta, Sava a luat bani cu împrumut

Acuzațiile au fost aduse la lumină după ce Ionel Marius Nuță a semnat un acord de recunoaștere a vinovăției la DNA, dezvăluind că șpaga de 350.000 de euro a fost direcționată către directorul ADS, George Sava. Surse afirmă că Nuță ar fi fost denunțat de un fost deputat PNL, Marin Anton, nemulțumit că nu a primit concesiunea unui teren de 650 de hectare.

În replică, George Sava a recunoscut că a primit suma, dar susține că este vorba de un împrumut, promițând să o restituie înapoi lui Nuță. În conexiune cu acest caz, se sugerează că Ministrul Agriculturii, Petre Daea, care l-a numit pe Sava în fruntea ADS, ar putea fi implicat în această rețea de corupție.

George Sava ”fentează” procurorii DNA

După audierile la DNA din vara acestui an, George Sava și-a trecut șpaga în declarația de avere, pentru a le arăta procurorilor DNA cum a luat banii marcați ca împrumut de la Nuță.

Printre oamenii de afaceri care au mai avut tranzacții în aceea perioadă cu ADS, prin George Sava, se numără și latifundiarul Gigi Becali.

Rechizitoriul DNA dezvăluie negocieri în toaletă pentru o mită de 350.000 de euro, iar directorul ADS, Ionel Marius Nuță, ar fi calculat șpaga în funcție de subvențiile europene încasate pe terenurile cedate în concesiune. Marin Anton, fost deputat PNL, a denunțat întregul sistem corupt, afirmând că a dat mită, dar nu a primit concesiunea dorită pentru terenurile controlate de firma sa, Romsem SRL.

Întreaga anchetă aduce în prim-plan practici corupte și negocieri ilicite, aruncând în aer integritatea sistemului agricol și administrativ. Procurorii DNA continuă să adune probe în acest caz de amploare, iar implicațiile politice și economice ar putea fi semnificative.

Nevasta lui Sava a ajuns în C.A. al Cupru Min S.A.

După scandalul șpăgii de la ADS, în mod misterios soția lui George Sava, de la Buzău, a ajuns peste noapte în Consiliul de Administrație al Cupru Min S.A. de la Abrud, jud. Alba.