George Simion lămurește. Călin Georgescu nu va fi premier: Poate eu să fiu prim-ministrul lui
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/05/George-Simion-lamureste.-Calin-Georgescu-nu-va-fi-premier-Poate-eu-sa-fiu-prim-ministrul-lui-.jpg)
George Simion, liderul AUR și candidatul clasat pe primul loc în turul întâi al alegerilor prezidențiale, a venit cu noi clarificări privind poziția lui Călin Georgescu în eventualul său mandat de președinte. Într-un interviu acordat Euronews, Simion a declarat că este exclus ca Georgescu să fie „premierul lui”, subliniind că nu își dorește să impună oameni în funcții-cheie, ci să respecte voința electoratului.
De ce s-a răzgândit George Simion
Simion a explicat că, într-o logică democratică, în care poporul își face auzită opinia, este posibil să ajungă chiar el prim-ministru sub conducerea lui Călin Georgescu, dacă aceasta este voința alegătorilor. A ținut să precizeze că orice formulă de guvernare se va baza pe consens și pe votul românilor, nu pe aranjamente de culise.
„Nu impun pe nimeni”, a insistat liderul AUR, reiterând că o eventuală funcție pentru Georgescu ar trebui acceptată în primul rând chiar de acesta.
În urmă cu doar câteva zile, într-un interviu oferit publicației Financial Times, George Simion părea mult mai categoric în privința susținerii lui Călin Georgescu pentru funcția de premier. Atunci, liderul AUR afirma că, dacă va câștiga turul al doilea al alegerilor prezidențiale, îl va numi pe Georgescu în fruntea Guvernului.
Declarațiile au fost interpretate de presa internațională ca un posibil semnal de instabilitate politică într-un moment în care România părea să fi atins o relativă coerență instituțională. Financial Times a mers mai departe, descriindu-l pe Simion drept „un populist de dreapta, pro-Trump”, și a subliniat riscurile unui posibil conflict între promisiunile electorale și mecanismele constituționale.
„Poate eu să fiu prim-ministrul lui Călin Georgescu, într-o logică democratică, în care vocea românilor se face auzită. Am spus că, dacă este voința românilor și dacă românii merg la vot și decid asta, Călin Georgescu trebuie să facă parte din conducerea acestei țări. Care este formula, vom vedea.
Trebuie să o accepte și domnul Georgescu, în primul rând, pentru că, până una-alta, este cel mai votat dintre români. Dar nu am spus că îl impun. Nu impun pe nimeni. Dacă domnul Georgescu este ales, dacă românii aleg”, a spus George Simion.
Strategia pentru putere: între atribuții prezidențiale și control politic
În același interviu, George Simion a explicat ce înțelege prin rolul unui președinte într-o democrație funcțională. A vorbit despre capacitatea șefului statului de a influența componența Curții Constituționale, de a modifica structura conducerii serviciilor secrete și de a juca un rol de mediator în formarea majorității parlamentare.
Toate aceste pârghii ar putea, în viziunea lui, crea contextul în care Călin Georgescu să ajungă în fruntea Guvernului, dar numai dacă electoratul susține această direcție:
„Într-o democrație, lași poporul să decidă. Așadar, ca președinte, pot schimba membrii Curții Constituționale, membrii serviciilor secrete, astfel încât să pot asigura alegeri corecte și pot fi un mediator pentru a găsi majoritatea în parlament. Acesta este modul în care ne putem gândi să-l avem [pe Georgescu – n. red] ca… prim-ministru”
Astfel, Simion pare să își tempereze discursul inițial, adaptându-l contextului și criticilor venite din spațiul public și mediatic, dar și încercând să transmită că respectă rigorile democratice și separarea puterilor în stat.
Întrebat cum vede o posibilă alianță a principalelor forțe politice în jurul contracandidatului său, Nicușor Dan, în turul al doilea, George Simion a respins ideea ca fiind lipsită de substanță. A numit-o o „bombă fumigenă”, o diversiune menită să distragă atenția de la faptul că el nu este, în opinia sa, „un extremist, huligan sau izolaționist”, așa cum încearcă unii să-l portretizeze.
„Nu sunt prea îngrijorat de o astfel de alianță. Aceasta este doar o bombă fumigenă, o diversiune [de la faptul – n. red] că nu sunt extremist, huligan, izolaționist, cum încearcă să mă prezinte unii”, a spus Simion.