Georgienii protestează pentru că nu au primit statutul de țară candidată pentru aderarea la UE

Publicat: 24 iun. 2022, 17:00, de Ziarul Puterea, în Internațional , ? cititori
Georgienii protestează pentru că nu au primit statutul de țară candidată pentru aderarea la UE
consiliul europei

O manifestaţie de amploare este prevăzută vineri seară la Tbilisi, capitala Georgiei, împotriva guvernului şi pentru aderarea la Uniunea Europeană, după eşecul ţării în a obţine statutul de ţară candidată la UE, relatează AFP.

Georgia şi-a depus candidatura la UE împreună cu Ucraina şi Republica Moldova, după ce Rusia şi-a lansat ofensiva împotriva vecinului ucrainean.

Joi, liderii europeni au decis să acorde statutul de ţară candidată Ucrainei şi Republicii Moldova şi s-au declarat „gata să acorde statutul de candidată” Georgiei odată ce reforme importante vor fi făcute.

Consiliul European a decis totuşi „să recunoască perspectiva europeană a Georgiei”, ceea ce preşedinta georgiană Salome Zurabişvili a calificat drept un gest „istoric”.

„Suntem gata să lucrăm cu determinare în cursul următoarelor luni pentru a obţine statutul de candidat”, a scris ea pe Twitter.

Mai multe organizaţii pro-europene şi ansamblul formaţiunilor de opoziţie au anunţat o manifestaţie de masă pentru vineri seară, accentuând presiunea asupra partidului Visul Georgian, acuzat că a deteriorat relaţia cu Bruxellesul şi de derivă autoritară.

„Indiferent care sunt promisiunile făcute de guvernul georgian, nu credem că îşi va respecta cuvântul”, au afirmat organizatorii manifestaţiei pe Facebook.

„Poporul georgian trebuie să-şi apere alegerea europeană”, au subliniat ei.

La rândul său, partidul Visul Georgian al miliardarului Bidzina Ivanişvili şi-a apărat bilanţul democratic şi a acuzat opoziţia că încearcă „să răstoarne autorităţile organizând manifestaţii antiguvernamentale”.

Luni, cel puţin 120.000 de persoane au ieşit pe străzile din Tbilisi pentru a cere aderarea la Uniunea Europeană a fostei republici sovietice din Caucaz, un record de decenii.

Săptămâna trecută, Comisia Europeană a declarat că va evalua până la sfârşitul lui 2022 „maniera în care Georgia îndeplineşte un anumit număr de condiţii înainte de a-i acorda statutul de candidată”.

Printre priorităţile identificate de Comisie figurează încetarea polarizării politice, progrese în materie de libertatea media, reforme judiciare şi electorale.

Georgia vrea de ani de zile să se alăture UE şi NATO. Pe fondul acestor ambiţii, Georgia a avut un scurt război în 2008 cu Rusia, care a recunoscut apoi independenţa celor două teritorii separatiste georgiene, Abhazia şi Osetia de Sud.