Germania așteaptă primele doze ale vaccinului anti-Covid creat de Novavax

Publicat: 21 feb. 2022, 19:31, de Puterea.ro, în Internațional , ? cititori
Germania așteaptă primele doze ale vaccinului anti-Covid creat de Novavax

Primele livrări de doze de vaccin anti-COVID-19 dezvoltat de compania americană Novavax sunt aşteptate să sosească în Germania în această săptămână.

 „Aşteptăm prima livrare începând de luni”, a anunţat la Berlin un purtător de cuvânt al Ministerului Sănătăţii, relatează agențiile DPA și Reuters, citate de Agerpres.

Anunțul vine la două zile după ce ministrul german al Sănătăţii, Karl Lauterbach, a precizat că 1,4 milioane de doze de vaccin Novavax urmează să sosească în ţară.

Vaccinul Novavax reprezintă un element important în lupta împotriva noului coronavirus, întrucât, spre deosebire de vaccinurile Pfizer-BioNTech şi Moderna, nu este un ser bazat pe tehnologia ARN mesager.

Serul Novavax are la bază o tehnologie clasică utilizată de mult timp de producătorii de vaccinuri, cu particule care conţin proteina Spike a noului coronavirus, precum şi un amplificator de efect.

Acidul ribonucleic (ARN) din vaccinurile bazate pe tehnologia ARN mesager transportă fragmente din informaţia genetică a virusului către celulele umane. Cu ajutorul său, celulele produc o proteină a agentului patogen, pe baza căreia organismul dezvoltă apoi imunitate.

Dozele de vaccin Novavax (bazat pe tehnologia clasică a proteinelor recombinate, în absenţa virusului – n.r.) vor fi distribuite în landurile germane, iar fiecare dintre landuri va stabili ulterior momentul în care va începe să administreze serul.

Unele dintre landuri au anunţat deja că vor începe vaccinările cu serul Novavax în prima săptămână a lunii martie.

Specialiştii din domeniul medical speră că vaccinul Novavax va contribui la creşterea ratelor de vaccinare, întrucât reprezintă o alternativă pentru persoanele care au rezerve faţă de serurile bazate pe tehnologia ARN mesager.

Cu toate acestea, deocamdată nu se ştie dacă acest vaccin va avea un impact major în lupta împotriva noului coronavirus în Germania.