Germania cumpără drone înarmate de 152 milioane euro și alocă cel puțin 2% din PIB pentru apărare, în fiecare an

Premieră pentru Germania, ţară care a decis să-şi sporească masiv cheltuielile militare, în urma invaziei ruse asupra Ucrainei, informează AFP. Un prim pas în acest sens este achiziţia de drone înarmate, demers pentru care Comisia pentru apărare din Bundestagul german și-a dat miercuri acordul.

Astfel, Comisia a aprobat achiziţia a 140 de done armate model israelian Heron TP, după cum a precizat pentru AFP o sursă parlamentară.

Ministerul Apărării german are în plan să utilizeze 60 dintre ele pentru antrenamente şi alte 80 pentru „uz operaţional”, potrivit proiectului adoptat de comisie.

Valoarea achziției se ridică la 152,6 milioane de euro, dronele urmând să fie livrate în decursul următorilor cinci ani.

Dronele vor fi utilizate în special pentru „a contribui la protecţia de soldaţi aflaţi în misiune în străinătate”, precizează documentul ministerului.

În 2018, Germania a decis să achiziţioneze drone Heron TP, însă Partidul Social-Democrat (SPD) al lui Olaf Scholz s-a opus. După ani în care nu s-a investit mai nimic în înarmare, la mijlocul lui februarie s-a produs o schimbare istorică în această privinţă, din cauza invaziei ruse asupra Ucrainei care a avut efectul unei unde de şoc.

Cancelarul federal german Scholz a anunţat că doreşte să aloce 100 de miliarde de euro pentru modernizarea armatei naţionale, iar în plus, Germania va cheltui în fiecare an cel puţin 2% din PIB-ul federal pentru apărare.

Germania intenţionează să achiziţioneze în special un sistem de apărare antirachetă israelian, de tipul Domului de Fier.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Șefa sindicatului ASF, Mihaela Constantinescu, marioneta lui Nicu Marcu

Șeful Autorității de Supraveghere Financiară, Nicu Marcu, a început o prigoană împotriva celor care denunță în presă abuzurile din instituție. Și are un aliat...
Eugen Teodorovici (INQUAM Photos Octav Ganea)

Un banner mai eficient decât diplomația română

Incidentul petrecut la meciul de fotbal dintre echipa naţională a României și o echipă a unei provincii din Republica Serbia (câștigat de noi cu...