Germania nu a interzis accesul Huawei la dezvoltarea 5G prin legea IT Security Act 2.0

Zilele trecute a apărut în media informația că Germania a interzis accesul Huawei la dezvoltarea rețelelor de telecomunicații, în principal cea de 5G. Lucrurile nu stau însă chiar așa. Noua lege nu interzice Huawei sau o altă companie, iar regulile stabilite se aplică tuturor producătorilor și furnizorilor de tehnologie și software.

În fapt, legea 5G din Germania, la fel ca și cea din România, are câteva prevederi referitoare la structura acționariatului și controlul companiei. Pentru avizare ca furnizor autorizat, companie trebuie să nu fie „sub controlul unui guvern străin, în lipsa unui sistem juridic independent”, să aibe „o structură transparentă a acționariatului”, să nu aibe „un istoric de conduită corporativă neetică” și să „funcționeze într-un sistem juridic care impune practici corporative transparente”.

Aceste prevederi sunt cele apărute în memorandumurile cu autoritățile SUA, care au activități militare în Europa, prin NATO, acesta fiind unul dintre motivele pe care s-a cerut încheierea memorandumului.

Desigur, la momentul în care SUA a interzis accesul la tehnologiile americane, statul se afla în plin război comercial cu China, iar un producător de talia Huawei a fost direct vizat în lupta pentru reducerea deficitului comercial.

Dar acesta nu înseamnă că Uniunea Europeană ia poziție de drepți în fața SUA și interzice la rândul ei accesul Huawei. Tocmai de aceea atât memorandumul cu SUA, cât și legea de securizare a implementării tehnologiei 5G nu menționează nicio companie, fie din China sau din alt stat. În schimb, stabilește reguli tehnice, așa cum a apar în legea promulgată în Germania, și reguli de transparență (cele menționate mai sus).

Germania, lege cu reguli tehnice                                                                           

Parlamentul german a avut o abordare tehnică și neutră față de legea 5G și de companiile de profil. Proiectul de lege a stabilit în mod transparent reguli tehnice, economice și politice, care se aplică tuturor furnizorilor de echipamente și software.

Legea IT Security Act 2.0 a introdus și regulile legate de controlul exercitat de un guvern străin și implicarea anterioară în incidente de securitate. Dar, așa cum scrie Frankenpost, nu este o lege îndreptată împotriva Huawei. Raportorul UE Christoph Bernstiel a accentuat acest lucru, arătând că regulile se aplică tuturor furnizorilor. Și raportorul SPD Sebastian Hartmann a declarat că Parlamentul a stabilit criterii clare pentru autorizarea furnizorilor, nefiind dedicate eliminării Huawei.

Spre diferență, legea 5G din România, aflată acum în dezbatere în Parlament, nu a stabilit reguli tehnice de securitate care trebuie îndeplinite de furnizori, ci s-a limitat la a introduce regulile de transparență și control politic. Evident, fără vreo trimitere directă la un producător sau la o țară. Dar problema, reclamată de toți actorii din industrie, inclusiv de operatorii de telecomunicații, este că nu sunt detaliate în niciun fel criteriile tehnice de securitate. Și nici regulile de transparență și predictibilitate, ceea ce afectează grav planurile de viitor pentru afaceri și investiții.

Proiectul legii 5G va sta în dezbateri în Parlament doar 7 zile, timp insuficient pentru o analiză riguroasă în comisiile de specialitate. Având în vedere importanța legii pentru viitorul sectorului de telecomunicații este necesară o analiză serioasă a tuturor implicațiilor pe care reglementările le vor asupra activității operatorilor și consumatorilor.

Îndeplinește Huawei regulile de transparență?

Huawei a respins toate acuzațiile care i s-au adus referitoare la lipsa de transparență sau de control de către guvernul din China. Autorizarea producătorului petnru furnizarea de echipamente va depinde de modul în care va demonstra că nu intră sub incidența vreuneia dintre regulile de transparență.

Prima regulă, să nu fie „sub controlul unui guvern străin, în lipsa unui sistem juridic independent”, este probabil și cea mai subiectivă. Fondatorul Huawei, Ren Zhengfei, a declarat în nenumărate interviuri că guvernul din China nu i-a cerut niciodată nimic. Mai mult, compania se supune legilor din fiecare stat în care are activitate și nu ar încălca vreodată o lege a unui stat străin.

În ceea ce privește structura transparentă a acționariatului, compania și-a dezvăluit acționarii multor oficiali și jurnaliști străini, invitați special la centru care se ocupă de acționari. Aceștia sunt angajații companiei, care sunt recompensați anual cu acțiuni ale companiei. Valoarea acțiunilor este stabilită anual de o companie din Big4, în urma unui audit al activității din anul precedent. Adică nu este o valoare stabilită arbitrar de companie, ci de un terț, cu renume de nivel global.

„Un istoric de conduită corporativă neetică” nu prea mai are nevoie de a fi demonstrat având în vedere că compania nu a fost implicată în incidente de securitate. A fost acuzată de diverse lucruri, dar nu au fost demonstrate. De altfel, Huawei are în Europa mai multe centre de cercetare în securitate, unde colaborează cu autoritățile locale, cum sunt cele din Germania sau UK, în care sunt analizate toate tehnologiile pe care le furnizează compania.

Ultima regulă, cea care cere ca producătorul să „funcționeze într-un sistem juridic care impune practici corporative transparente” nu prea mai are nevoie a f demonstrată. Legile din China sunt asemănătoare cu cele din Europa sau SUA în ceea ce privește activitatea companiilor.

Este clar că autorizarea unui producător sau altul va fi un proces ce urmează a avea loc, nefiind nimic bătut în cuie prin promulgarea legilor 5G. Ar fi fost de preferat ca și legea din România să fie mult mai clară în ceea ce privește criteriile tehnice de securitate, nu doar cele politice, mult mai interpretabile.

Mai multe articole...

Cele mai noi articole

Cum ar putea să arate Bucureștiul peste patru ani în viziunea...

Cătălin Cîrstoiu, candidatul alianţei PSD-PNL la Primăria Capitalei, face publică viziunea sa despre București: în patru ani și-ar dori să facă din Capitala României...
Alina Gorghiu cere ajutorul populatiei

Alina Gorghiu cere ajutorul populației! Are legătură cu cea mai spectaculoasă...

Alina Gorghiu, ministrul Justiției, a venit cu un mesaj inedit pe Facebook, acolo unde a recunoscut că s-a implicat într-un proiect îndrăzneț. Reprezentantul Guvernului...