Germania vrea să reducă numărul pensionărilor anticipate şi să înlesnească dobândirea cetăţeniei

Publicat: 11 dec. 2022, 15:01, de Aurel Drăgan, în POLITICĂ , ? cititori
Germania vrea să reducă numărul pensionărilor anticipate şi să înlesnească dobândirea cetăţeniei
Olaf Scholz

Guvernul german vizează reducerea numărului celor care ies de pe piaţa muncii şi se pensionează anticipat, a afirmat cancelarul Olaf Scholz, conform declaraţiilor publicate duminică de grupul media Funke şi cotidianul Ouest-France, transmite dpa.

”Numărul celor care pot lucra cu adevărat până la vârsta de pensionare trebuie să fie crescut”, a spus Scholz. ”Pentru ca aceasta să funcţioneze, trebuie să extindem serviciile de program permanent în creşte şi şcoli”, a adăugat el.

Potrivit datelor oficiale, tot mai mulţi lucrători ies mai devreme la pensie, părăsind piaţa muncii la 63 sau 64 de ani, chiar dacă firmele germane raportează un deficit de personal.

Vârsta de pensionare este stabilită să crească treptat de la 65 la 67 de ani până în 2031.

Scholz a vorbit şi despre planurile guvernului de a crea condiţii mai bune de start pentru tineri şi de a investi în educaţia profesională şi a adulţilor. Potrivit cancelarului, Germania va avea nevoie în plus de imigraţie din alte ţări pentru a-şi păstra prosperitatea.

”Multă vreme, imigranţii în Germania au fost trataţi ca şi când urmau să părăsească ţara mai târziu. Obţinerea cetăţeniei nu era o prioritate”, a spus el. ”Însă noi am devenit de mult o ţară de imigraţie şi dorim acum să ne aliniem standardelor internaţionale”, a adăugat Scholz.

În multe ţări, primirea cetăţeniei este posibilă după cinci ani, iar acesta ar trebui să devină standardul în Germania, ”dacă vorbeşti germana, îşi câştigi traiul şi nu ai comis nicio infracţiune”, a explicat el.

Coaliţia guvernamentală de centru-stânga a iniţiat reforme pentru a relaxa reglementările în materie de imigraţie şi de dobândirea a cetăţeniei, menţionează dpa.