Gheața neagră, spaima șoferilor și pietonilor în zilele geroase

Publicat: 24 ian. 2024, 10:18, de Victor Scarlat, în ACTUALITATE , ? cititori
Gheața neagră, spaima șoferilor și pietonilor în zilele geroase

În ultimele zile, temperaturile au fost extrem de scăzute în România, mercurul din termometre scăzând cu mult sub zero grade, ceea ce a dus la apariția fenomenului de gheața neagră.

Cum diferențele de la zi la noapte au fost mari, pe șosele și trotuare s-a format gheața neagră, un fenomen periculos care a provocat panică în rândul șoferilor și pietonilor.  

În România a fost mai frig chiar și decât în Laponia, unde se înregistrau minus 2 grade Celsius, pe când la noi termometrele au indicat minus 16 grade.

Cum a nins și a fost ger, au apărut și problemele, pentru că poleiul și gheața au generat un adevărat haos pe străzi, viața cetățenilor fiind pusă în pericol, mai ales că trotuarele nu au fost curățate.

Diferențele mari de temperatură de la zi la noapte au dus la apariția unui fenomen periculos: apariția gheței negre, foarte greu de observat atât de către șoferi, cât de pietoni. De altfel, foarte multe persoane au căzut, alegându-se cu fracturi (peste 60 de persoane cu probleme au ajuns zilnic la spitalele de ortopedie), dar mai grav de atât, au fost înregistrate cazuri în care cetățenii și-au pierdut viața.

Chiar și circulația cu tramvaiul a devenit periculoasă, în condițiile în care șinele nu au fost curățate. În Capitală, pe bulevardul Timișoara un bărbat și-a pierdut viața, după ce a alunecat în stația de tramvai.  

Nu mai vorbim de faptul că mersul pe trotuare a devenit o adevărată aventură pentru bucureșteni, din cauza poleiului format peste noapte.

Ce este gheața neagră

Gheața neagră este o peliculă fină de gheață care se formează direct pe asfalt, fiind extrem de greu de identificat, deoarece are aceeași culoare precum asfaltul.

De obicei, fenomenul apare atunci când temperatura este aproape de punctul de îngheț. Gheața se formează după o scurtă ploaie ori din cauza umidității ridicate sau a apei de la zăpada topită de pe marginea drumului care se scurge pe asfalt și îngheață. Gheața neagră se formează dimineața, seara sau în timpul nopții, deoarece ziua asfaltul curat se încălzește.   

Fenomenul poate să apară și ziua în zonele umbrite, acolo unde apa care se scurge poate să înghețe. Podurile sunt predispuse la acest fenomen, deoarece suprafața de rulare este mai rece, din cauza aerului care circulă atât peste, cât și pe sub pod.  În mod normal, gheața neagră se formează pe suprafețe mici, ca niște petice, fiind recomandat ca șoferii să reducă viteza de deplasare.