Ghid de supraviețuire pe caniculă pentru consumatorii de cafea. Specialiștii demontează un mit

Publicat: 03 iul. 2025, 18:49, de Carmen Ciripoiu, în ACTUALITATE , ? cititori
Ghid de supraviețuire pe caniculă pentru consumatorii de cafea. Specialiștii demontează un mit

Când temperaturile o iau razna, multe elemente ale vieții cotidiene se schimbă. Ce se întâmplă cu băutura noastră preferată, cafeaua, în condiții de căldură extremă?

Cafeaua poate fi un aliat valoros pentru a face față dificultăților zilei, dar poate crea și probleme dacă este consumată incorect, mai ales în perioadele de caniculă.

Medicii demontează un mit: cafeaua nu deshidratează

Cafeaua nu deshidratează! Acest mit s-a dovedit a fi unul dintre cele mai persistente în rândul consumatorilor de cafea. Această afirmație este legată de efectul diuretic al cofeinei, dar experții sunt de acord că pierderea de lichide după consumul de cafea se încadrează în limite normale.

În cazul în care consumul de lichide în zilele toride rămâne la niveluri normale, combinat cu suficientă apă și evitând consumul simultan de alte băuturi cofeinizate (cum ar fi ceaiul rece sau cola), atunci nu există niciun pericol.

Nu consumați cafea rece pe caniculă

Oricât de paradoxal ar părea, cafeaua fierbinte poate face căldura mai suportabilă, datorită unui mecanism al corpului uman numit alodinie, prin care temperatura ambiantă devine mai suportabilă, datorită temperaturii mai ridicate a băuturii. Transpirația provocată de cafeaua fierbinte (precum și de mâncărurile picante) poate răcori.

Atenție la zahăr și frișcă

Multe dintre cafelele reci și răcoritoare de vară sunt bombe calorice pline de zahăr, siropuri și frișcă. Este recomandabil să evitați astfel de băuturi în general, dar mai ales în zilele toride. Deși cafeaua nu este responsabilă de anxietate, consumul excesiv de cofeină poate crea iritabilitate, care poate declanșa atacuri de anxietate.

Combinați cafeaua cu alte lichide

Cafeaua nu deshidratează, dar asta nu înseeamnă să nu vă hidratați așa cum trebuie. Beți multe lichide, (apă, multe sucuri de fructe naturale, fără zahăr) pentru a lăsa loc în organism pentru cafeaua răcoritoare, rece sau fierbinte, în funcție de gustul fiecăruia.

Cafeaua nu este doar o băutură, susțin oamenii de știință, ci o întreagă cultură cu multe ramificații în toate aspectele vieții noastre. Așadar, cât timp durează căldura, este bine să vă programați ieșirile pentru cafea dimineața devreme sau după-amiaza târziu.