Gianni Versace ar fi împlinit azi 75 de ani. Povestea celebrului designer italian

Astăzi, 2 decembrie, se împlinesc 75 de ani de la nașterea celebrului creator italian de modă, Gianni Versace. Din păcate, viața i-a fost curmată brusc, la vârsta de 50 de ani, când a fost împușcat mortal, în fața casei sale din Miami.

Celebrul creator de modă Gianni Versace s-a născut la 2 decembrie 1946, în Reggio di Calabria, Italia, unde a crescut alături de fratele mai mare, Santo, şi de sora mai mică, Donatella. A început ucenicia la o vârstă fragedă, ajutându-şi mama, care era croitoreasă, să găsescă pietre preţioase şi panglici cu care să împodobească rochiile.

A studiat arhitectura înainte de a se muta în Milano, la vârsta de 26 de ani, când a început să lucreze în lumea designerilor. La mijlocul anilor ’70, hainele lui au atras atenţia patronilor de la ”Genny Complice & Callaghan”. L-au angajat pe Gianni să creeze colecţii din piele sintetică şi piele de căprioară, iar câţiva ani mai târziu l-au încurajat să devină designer. Gianni Versace şi-a prezentat prima colecţie pentru femei la ”Palazzo della Permanente Art Museum” din Milano. După ce a prezentat colecţii pentru bărbaţi, a semnat un contract cu Jorge Saud, care mai târziu a devenit partener cu Giorgio Armani.

În 1982, Versace a câştigat primul premiu ”L’Occhio d’Oro” pentru cel mai bun designer al anului 1982/1983, pentru colecţia toamnă/iarnă pentru femei. În acelaşi an, el a început colaborarea cu Teatrul Scala din Milano, desenând costumele pentru baletul ”Legenda lui Joseph” de Richard Strauss. A urmat crearea costumelor pentru baletul ”Dragoste şi minciună”, de Gustav Mahler (1983), ”Don Pasquale” şi baletul ”Dyonisos” de Donizetti (1984), ”Salome” de Richard Strauss, ”Leda şi lebăda”(1987).

A fost decorat cu titlul de Comandor al Republicii Italiene

În octombrie 1984, a fost lansat parfumul pentru bărbaţi ”Versace l’Homme”. În 1986, preşedinţia Italiei i-a conferit decoraţia Comandor al Republicii Italiene. În septembrie 1987, imensa contribuţie profesională a designerului adusă teatrului a fost răsplătită cu Premiul Masca de Argint. La 8 iunie 1988, juriul din ”Cutty Sark” l-a nominalizat drept cel mai bun creator şi inovator designer de modă pentru bărbaţi.

 În septembrie, acelaşi an, a inaugurat primul boutique Versace din Spania, la Madrid. Anul următor, la 25 ianuarie 1989, a fost deschis ”Atelierul Versace”. La începutul lui 1990, colecţia ”Atelier” a fost prezentată la Hotel Ritz din Paris.

Pe lângă haine, a creat parfumuri și costumații pentru teatru

În 1991, a fost lansat parfumul ”Versus” şi i-a fost decernat premiul ”L’Occhio d’Oro”, pentru a patra oară, fiind proclamat cel mai inventiv creator al anului. La 27 februarie 1992, a fost prezentat la Milano parfumul ”Versus Donna”. La 1 februarie 1993, Consiliul Designerilor de Modă din America i-a acordat mult râvnitul premiu ”Oscar-ul Modei Americane”. În mai, a fost lansată ”Home Signature”, o linie de produse pentru casă, potrivit biography.com.

În 1994, a avut loc lansarea la nivel mondial a două noi parfumuri: ”Red” şi ”Jeans”. Între lansări de colecţii sau de parfumuri şi crearea de costume pentru teatru, Gianni Versace a reuşit să ”creeze” şi o serie de cărţi, printre care: ”Versace: Signatures” (1993), ”Vanitas: Designs” (1994), ”Men Without Ties” (1995), ”Do Not Disturb” (1996), ”Rock and Royalty” (1997), ”Versace: The Naked and the Dressed”, ”The Art of Being You” (1998).

Cum a murit Gianni Versace

Pe data de 15 iulie 1997, Gianni Versace a fost asasinat pe scările propriei case din Miami Beach, Florida, în timp ce se întorcea din obișnuita sa plimbare matinală pe faleza Ocean Drive. Designerul trăia o viață simplă în Miami , nu avea gărzi de corp și prefera să-și facă singur cumpărăturile.

Cel care l-a împușcat,  Andrew Cunanan (27 de ani), era un criminal în serie, urmarit de FBI pentru comiterea a altor patru crime. De asemenea, criminalul era și gigolo homosexual. Cu toate că Gianni Versace era cunoscut pentru înclinațiile sale homosexuale, se pare că nu ar fi avut de-a face cu Cunanan, deși se spune că apela destul de des la serviciile escortelor masculine.

După 26 de ani de la crimă, încă nu se ştie dacă uciderea lui Gianni Versace a fost făcută la întâmplare sau a fost planificată și nu se cunoaște cu exactitate motivul crimei. La opt zile după moartea lui Versace, criminalul său s-a sinucis cu acceași armă cu care l-a împușcat pe celebrul designer italian.

Iubitul lui Versace a fost scos din testament

Gianni Versace avea o relație încă din anul 1982 cu Antonio D’amico. Acesta i-a fost partener de viață până în ultima zi. Aceștia au avut o relație de 15 ani. Potrivit testamentului, Antonio D’Amico urma să primească o pensie lunară pe viaţă în valoare de 26.000 de dolari şi dreptul de a locui în casele Versace, notează ziariștii de la The Guardian. Donatella Versace, sora creatorului și cea care i-a administrat averea lui Gianni, a decis ca D’Amico să primească doar o parte din pensie. Antonio D’Amico nu a luptat în justiție pentru dreptul său.

”Moartea lui Gianni m-a distrus. A fost un coşmar şi am simţit că nimic nu mai are importanţă… casa, banii… pentru că părea fals să mai am aşteptări de la viaţă. Am trăit ca un cuplu obişnuit, nu erau probleme. Era momentul potrivit pentru el să dezvăluie, dar toţi oamenii din lumea noastră ştiau. Nu a încercat niciodată să ascundă cine era”, a povestit, ulterior, Antonio D’Amico.

A îmbrăcat cele mai celebre femei din lume

Costumele sale erau apreciate de toți bărbații, iar femeile erau fascinate de crerațiile sale. A îmbrăcat aproape toate femeile celebre ale planetei, de la Prințesa Diana, până la Elizabeth Hurley, Carla Bruni, Naomi Campbell sau Cindy Crawford.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Hamburger cu carne de plastic la McDonald’s în București EXCLUSIV

Hamburger cu carne de plastic la McDonald’s, da ați citit bine. Ieri am avut parte de cea  mai urâtă experință pe care o puteam...

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...