Giurgiu: Datoriile și neînțelegerile riscă să îngroape orașul în gunoi. De miercuri, nu se mai ridică gunoiul în oraș

Publicat: 21 apr. 2023, 10:00, de Corina Matei, în News , ? cititori
Giurgiu: Datoriile și neînțelegerile riscă să îngroape orașul în gunoi. De miercuri, nu se mai ridică gunoiul în oraș

Finalul sărbătorilor pascale a dus municipiul Giurgiu într-o situație critică: firma care se ocupa de ridicarea gunoiului nu mai prestează acest serviciu. Conducerea Primăriei încearcă să găsească soluții, dar, până atunci, gunoiul rămâne neridicat.

Totul a început miercuri, atunci când firma ce ridică gunoiul din oraș (Rosal) nu a mai fost primită să descarce gunoiul colectat la CMID (Centrul de Management Integrat al Deșeurilor) de la Frătești, din cauza datoriilor pe care Rosal le are la operatorul CMID, respectiv SC Eco Sud SA.

Joi dimineață, primarul municipiului, Adrian Anghelescu a convocat Comitetul Local pentru Situații de Urgență, ședință la care au fost invitate și cele două firme implicate, dar la care niciuna din acestea nu a participat.

Reprezentanții Primăriei spun că blocajul în care se află municipiul, după sărbătorile pascale, este cauzat de faptul că a fost încetată colectarea gunoiului de joi, iar miercuri, 19 aprilie, a fost ridicat în proporție de 90% și depozitat la un punct de transfer din strada Gloriei, în recipienți din metal, într-o zonă igienizată și securizată.

Problema este greu de rezolvat, în condițiile în care legislația are mari lacune, astfel că nu există posibilitatea de autorizare a unei platforme temporare care să fie utilizată pentru o scurtă perioadă de timp, ceea ce ar permite continuarea ridicării gunoiului de la populație.

Soluția (în condițiile în care gunoiul nu poate fi transportat în afara județului, așa cum a oferit clarificări și administratorul public al județului, Cristian Grătianu, prezent la ședința CLSU), a fost propusă de primarul municipiului, prin ”modificarea contractului și/sau a actelor adiționale anterioare cu privire la defalcarea plăților pentru colectare, depozitare, transport și încheierea unor convenții de plată sau a formelor juridice agreate între părțile implicate”.

Având în vedere că pe lista plăților executărilor silite ale municipalității, firma Rosal este pe poziția a 15-a și în prezent mai este de efectuat o singură plată anterioară, a poziției 14, pe care municipalitatea o va face vineri, administrația locală propune firmei Rosal o plată eșalonată, pe șase luni, a datoriei de circa 3,6 milioane de lei – susține edilul din Giurgiu.

Potrivit Primăriei, pentru deblocarea situației, primarul Adrian Anghelescu a purtat discuții cu reprezentanții firmelor implicate și cu autoritățile de mediu, județene și locale, inclusiv în cadrul ședinței de îndată, convocate la ora 14.30.

Deocamdată, nu s-a ajuns la niciun rezultat, astfel că activitatea de colectare a gunoiului din oraș este sistată, fără a se ști pentru cât timp. De aceea, într-o postare pe pagina oficială, reprezentanții Primăriei au făcut apel la giurgiuveni ”pentru moderație în producerea gunoiului, înțelegere și responsabilitate civică, pentru a nu cauza probleme suplimentare la cea deja existentă.”