Grătarele sfârâie de 1 Mai: cum am ajuns să sărbătorim Ziua Muncii cu mici și bere

Publicat: 01 mai 2025, 11:45, de Patrisia Brătan, în ACTUALITATE , ? cititori
Grătarele sfârâie de 1 Mai: cum am ajuns să sărbătorim Ziua Muncii cu mici și bere
sursa foto: indiscret.ro

Minivacanța de 1 Mai este asociată cu micii și berea în România, însă, însemnătatea acestei zile este cu totul alta. Ziua Muncii are o istorie lungă, cu origini internaționale și lupte sindicale sângeroase, iar tradiția vine tocmai din Statele Unite ale Americii, acolo unde au murit oameni în prima zi a lunii mai. 

Istoria zilei de 1 Mai

1 Mai Muncitoresc nu a luat amploare în România și nu are nici cea mai mică legătură cu distracția de la iarbă verde. De fapt, astăzi celebrăm International Workers’ Day sau Labour Day. Istoria acestei zile a început în Chicago, când muncitorii americani cereau o zi de lucru de 8 ore.

În data de 1 mai 1886, mii de angajați din SUA au dat startul unei greve care a avut un final nefericit. Protestele au culminat cu incidente violente în Haymarket Square, Chicago, pe 4 mai. În aceeași zi, patru muncitori și-au pierdut viața, alții fiind răniți, după ce explozia unei bombe în timpul unei demonstrații.

Tragedia de la Chicago a dus la proclamarea zilei de 1 Mai ca simbol al luptei muncitorilor pentru drepturi, conform History.com.

Vezi și: 1 Mai – o perspectivă istorică: ce-a fost, ce s-a întâmplat, ce ținem minte

Americanii sărbătoresc în septembrie

Cu toate originea Zilei Muncii este americană, în SUA, Labour Day se sărbătorește în prima zi de luni din septembrie. Președintele Grover Cleveland a mutat ziua de sărbătoare pentru a evita asocierea sărbătorii oficiale cu originile radicale. Astfel, Ziua Muncii a devenit o sărbătoare a muncitorilor, dar fără americani.

Ziua Muncii este zi liberă legală în peste 80 de țări. Printre ele: Franța, Germania, Italia, Spania, Norvegia, Grecia și… România. În România, sărbătoarea este mai mult despre mici și bere decât despre revendicări sociale.

În paralel, în Japonia această zi nu este liberă oficial, dar e tratată informal ca atare. În Coreea de Sud, muncitorii au zi liberă, dar funcționarii publici nu.