Grecia propune un „pașaport Covid” prin care cetățenii vaccinați să aibă libertatea să circule. Iohannis se opune

Publicat: 12 ian. 2021, 21:25, de Raluca I. Heroiu, în Internațional , ? cititori
Grecia propune un „pașaport Covid” prin care cetățenii vaccinați să aibă libertatea să circule. Iohannis se opune

Premierul Greciei propune ca persoanele care se vaccinează împotriva coronavirusului să primească un certificat valabil la nivelul Uniunii Europene în baza căruia să poată circula fără restricții.

Conform Reuters și Agerpres, propunerea Greciei vine în contextul în care sectorul turistic reprezintă pentru această țară 5% din PIB.

Țara și-a creat deja propriul certificat standardizat care să ateste că un individ a fost vaccinat anti-Covid.

Propunerea înaintată de premierul grec către președintele Comisiei Europene prevede ca acest certificat să fie utilizat la îmbarcarea în orice mijloc de transport.

„Deşi nu vom face vaccinarea obligatorie sau o precondiţie pentru călătorie, persoanele care s-au vaccinat ar trebui să fie libere să călătorească. Este urgent să adoptăm o înţelegere comună privind modul în care ar trebui să fie structurat un certificat de vaccinare pentru a fi acceptat în toate statele membre”, a scris premierul Mitsotakis în scrisoare.

„Dacă statele UE pot conveni asupra unei formule comune putem avansa această chestiune mai departe în forurile internaţionale, contribuind astfel la restabilirea mobilităţii la scară globală.

Pentru ţări precum Grecia, care sunt dependente de turism, este imperativ ca această chestiune să fie rezolvată înainte de sezonul de vară”, a mai afirmat premierul grec.

De la debutul crizei, Grecia a raportat 145.179 de cazuri de COVID-19 şi 5.302 de decese asociate noului coronavirus.

Reacția lui Klaus Iohannis

Întrebat în cadrul primei conferințe de presă din acest an despre acest lucru, Klaus Iohannis a răspuns: „Nu consider că este o idee bună. Trebuie să existe un certificat de vaccinare, dar trebuie folosit pentru motive medicale nu pentru călătorii. Sunt date importante pentru medicul de familie sau pentru oricine dacă persoana ajunge la urgență. Însă, să folosim aceste certficate ca să împărțim populația Europei în două nu mi se pare un lucru bun”.