Greenpeace, referitor la construirea de minireactoare nucleare: „România ar urma să devină un cobai”

Organizația non-guvernamentală Greenpeace, care militează pentru folosirea energiei regenerabile, a anunțat, într-un comunicat, că dezaprobă proiectul de construire a unei centrale nucleare bazate pe reactoare modulare mici și tehnologie americană.

Greenpeace spune că noile tehnologii nucleare americane SMR (Reactoare Modulare Mici) sunt încă neautorizate în Europa: „Niciun reactor nuclear de acest tip nu a fost construit, nici în SUA, nici într-o altă țară din lume. Prin urmare, România ar urma să devină un cobai pentru tehnologii nucleare insuficient testate”, arată organizația într-un comunicat. „Energia nucleară prezintă riscuri inacceptabile pentru mediu și omenire, după cum știm deja de la Cernobîl, Fukushima și alte accidente nucleare care au distrus vieți. Dincolo de problema dezastrelor iminente și a deșeurilor radioactive, energia nucleară e mult prea scumpă și dificil de dezvoltat. În mod categoric, nu e o soluție pentru criza climatică”, mai spune organizația.

Energia nucleară nu primește nicio subvenție în acest moment

Aceasta susține că tehnologiile bazate pe energie regenerabilă sunt mature, au un preț competitiv și trebuie să fie prioritizate pe agenda politicienilor. Conform comunicatului, un sondaj al YouGov publicat în octombrie arată că 66% dintre români nu vor ca o centrală nucleară să se construiască în vecinătatea lor.

În același timp, sprijinul cetățenilor pentru energia verde este la cote foarte înalte în România. România susține energia regenerabilă prin subvenții. Energia nucleară nu primește nicio subvenție în acest moment, dar a primit suport din partea statului în perioada comunistă, când a fost dezvoltat programul nuclear românesc și prima centrală nucleară de la Cernavodă.

România are două reactoare nucleare în uz, iar acestea produc 18% din necesarul național. Țara noastră are în proiect realizarea Unităților 3 și 4 de la Cernavodă, proiect care costă 6,5 miliarde de euro. Pe lângă acesta, România va construi până în 2030 o centrală bazată pe reactoare modulare mici, pe baza tehnologiei dezvoltate de compania americană NuScale. Aceste reactoare au o capacitate de 77 MW și pot fi instalate în grupuri de câte 6 sau 12. Nuclearelectrica este compania de stat care va implementa proiectul și spune că tehnologia NuScale este sigură.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Wizz Air introduce trei curse noi din Cluj Napoca

Care este numărul de telefon al Wizz Air pentru România fără...

Călătorii care au întrebări sau nelămuri legate de rezervările de bilete de avion de la Wiz Air întâmpină, de regulă, dificultăți în a contacta...

Cine este șeful de serviciu secret care s-a înrolat la AUR

Partidul lui George Simion a început să atragă ca un magnet o serie de rezerviști militari, iar de curând a făcut o achiziție de...