Greșeli care pot influența rezultatele analizelor de sânge, inclusiv diagnosticul

Pentru a nu denatura rezultatele analizelor de sânge, medicii de familie spun că trebuie evitate o serie de greșeli. De exemplu, țigara. O singură țigară, fumată înainte de recoltare poate provoca o creștere a cortizonului, adrenalinei…,  iar  fumatul cronic determină valori mai mari ale proteinei C reactive.

Rezultatele analizelor de sânge, în special valorile colesterolului și glicemiei, ar putea fi compromise dacă nu avem cel puțin 14 ore de la ultima masă. În special, pentru corectitudinea valorilor colesterolului și glicemiei și în cazul în care există o suspiciune de diabet, de la ultima masă  vom exclude mezelurile, preparatele cu carne prăjită, brânzeturile și pâinea albă . Sunt recomandate alimente cu indice glicemic mic: leguminoase,  pâine cu cereale, fructe roșii …

În dimineața recoltării, ceaiul și cafeaua sunt interzise. De asemenea, cu 24 de ore înainte de recoltare, evitați alcoolul.

În cazul în care urmăm un tratament, înainte de efectuarea analizelor de sânge se recomandă o discuție cu medicul. Deoarece sunt medicamente care interferează cu rezultatele unor probe de sânge. De exemplu, pot influența valorile colesterolului. Este vorba despre: antinconcepționale, diuretice, anticonvulsive, corticosteroizi, antidepresive, medicamente contra presiunii arteriale etc.

Analizele ar putea să arate un nivel mai mic al colesterolului bun HDL, dar mai radicat al trigliceridelor, dacă persoana respectivă este într-o perioadă de stres fizic indus de o boală acută sau o infecție.

Trebuie evitate vitaminele și suplimentele alimentare, deoarece pot conține compuși care au capacitatea de a denatura rezultatele.

Cu circa opt ore înainte de recoltare, este indicat să nu facem efort fizic, deoarece acesta modifică rezultatul glucozei în sânge.

Guma de mestecat, chiar sortimentele fără zahăr, poate influența aceste rezultate.

Cât privește țigara, lucrurile sunt știute. Substanțele nocive ajung rapid în sânge , motiv pentru care 14 ore înainte de recoltare, renunțați la țigară.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Stop joc. PSD și PNL au decis: Braț la braț, la...

Jocurile politice între PSD și PNL privind cele patru rânduri de alegeri de anul viitor au intrat în linie dreaptă și deja cele două...

Directorul Florin Nicolae, pas cu pas, mușamalizează aranjamentul mafiot regizat de...

Directorul general al Agenției Domeniilor Statului (ADS), Florin Nicolae, face eforturi disperate să mușamalizeze aranjamentul mafiot „țesut” de fostul director George Sava, prin care...