GREVĂ! Angajații ISCIR refuză să mai controleze stațiile GPL

Greva inspectorilor de la Inspecția Tehnică ISCIR  (Inspecția de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune și Instalațiilor de Ridicat) a luat amploare în ultimele zile, ridicând preocupări serioase cu privire la siguranța instalațiilor de gaze petroliere lichefiate (GPL) din țară. Greva este în special legată de numărul insuficient de inspectori de teren, nivelurile salariilor și decontarea orelor suplimentare și a diurnei.

Inspectorii au declarat că nu vor mai efectua controale la stațiile GPL, invocând motive precum subdimensionarea personalului și remunerarea nesatisfăcătoare. Cu doar 20 de inspectori de teren în întreaga țară pentru peste 3000 de instalații de tip SKID GPL care trebuie verificate, aceștia se simt copleșiți și incapabili să îndeplinească eficient sarcinile lor de control.

Salariile inspectorilor ISCIR variază între 2000 și 3000 de lei net lunar, cu foarte puține sporuri și beneficii suplimentare. De asemenea, inspectorii susțin că orele suplimentare și cheltuielile pentru cazare și diurnă nu sunt decontate la nivelul adecvat, situație care îi determină să se simtă neglijați și subevaluați.

Îngrijorarea majoră a greviștilor este legată de riscul de accidente grave, asemănătoare cu cel din trecutul recent, când o explozie la o stație GPL din Crevedia a avut consecințe tragice. Mesajele transmise în grupurile de Whatsapp ale inspectorilor ISCIR arată nivelul frustrării și nemulțumirii lor față de condițiile de muncă și managementul instituției.

Unul dintre angajații ISCIR a declarat într-un astfel de grup: „Noi inspectorii de la IT ISCIR București, ne-am săturat de promisiuni și minciuni și ne-am decis să stăm la sediu și să nu ieșim la controale până nu se întoarce conducerea cu un ordin de ministru clar cu privire la salarii și sporuri. Vă rog să ne anunțați dacă fraternitate cu noi. Vă trimit și un document mai vechi legat de salarii.”

Ministerul Economiei a fost informat cu privire la situație și este așteptat să inițieze discuții cu reprezentanții sindicatelor pentru a căuta soluții la problemele ridicate de inspectorii ISCIR. Cu toate acestea, până când disputele nu se vor rezolva, există riscuri semnificative pentru siguranța instalațiilor GPL din întreaga țară, iar presiunea crește pentru găsirea unei soluții la acest conflict.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole