Greva generală din învățământ continuă. Guvernul promite carduri de 2.500 lei în scopuri didactice

Publicat: 24 mai 2023, 22:41, de Viorela Pitulice, în Educație , ? cititori
Greva generală din învățământ continuă. Guvernul promite carduri de 2.500 lei în scopuri didactice

Greva generală din învățământ continuă, după ce negocierile de miercuri de la Guvern au eșuat. Sindicaliștii au anunțat că joi, la ora 12.00, vor face cunoscut răspunsul cu privire la oferta primită în această seară din partea Guvernului, după ce vor fi consultați membrii din întreaga țară.

Secretarul general al Guvernului, Marian Neacșu, a declarat, miercuri seară, la finalul negocierilor avute cu Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) că „nu poate fi vorba de o creștere salarială” pentru profesori și nici de sporuri. El a vorbit, în schimb, de acordarea unor sume de bani pe card care să fie folosite în scopuri didactice. Propunerea vizează fonduri de 1.000 de lei în iunie, adică 2,73 lei pe zi, ca să vă faceți o idee, respectiv 1.500 lei în octombrie.

„Am avut o discuție fructuoasă. Am spus că nu poate fi vorba despre o creștere salarială sau acordări de sporuri. Oferta suplimentară a Guvernului pentru redefinirea demnității profesorilor va fi acordarea unei sume în luna iunie și în octombrie, un card pentru cariera profesională. Suma propusă e de 1.000 de lei în iunie și 1.500 de lei în octombrie.  Pentru personalul nedidactic va fi de 500 de lei în iunie și 500 de lei în octombrie.  Este oferta finală făcută de Guvern”, a spus Neacșu.

La discuții au fost prezenți miniştrii Educaţiei, Muncii, Finanţelor şi Fondurilor Europene, precum și secretarul general al Guvernului. Nicolae Ciucă nu a fost prezent, însă.

Greva generală din învăţământ a fost declanşată luni, 22 mai. La această formă de protest au recurs peste 150.000 de cadre didactice şi circa 70.000 personal didactic auxiliar şi nedidactic.