Greva profesorilor versus capacitate și bacalaureat

Publicat: 17 mai 2023, 10:59, de Teodora Dinu, în POLITICĂ
Greva profesorilor versus capacitate și bacalaureat

În timp ce politicienii își împart fotoliile ministeriale și alte funcții politice, revendicările profesorilor rămân fără ecou. Astăzi, 17 mai, în intervalul orar 11:00 – 13:00, va avea loc greva de avertisment. Practic, profesorii vor intra la cursuri, dar nu vor susține activitatea didactică și doar îi vor supraveghea pe elevi.

Revendicările profesorilor au rămas fără soluții. Însă de luni, profesorii vor să intre în grevă generală. Astfel va începe coșmarul părinților atunci când școlile vor rămâne închise. Ei trebuie să găsească o soluție și să vadă cu cine își lasă copiii în acea zi.

Întrebarea care se pune însă din ce în ce mai des, este dacă se vor susține examenele de către elevii din anii terminali. Pentru cei care trebuie să susțină capacitatea sau bacalaureatul este o mare incertitudine. Din ce în ce mai mulți părinți și elevi vor să știe dacă vor putea da examenele în condiții normale.

Revendicările profesorilor rămân fără soluție

Liderul sindical Simion Hăncescu (FSLI) a avertizat, în cadrul unei conferinței de presă, că există riscul ca examenele naționale să fie date peste cap de greva generală din învățământ: „Vina nu este a noastră, nici a oamenilor din sistem, este a guvernanților. Ei trebuie să se gândească, a lor este vina, dacă se va întâmpla, repet, să nu se dea examenele naționale sau să se decaleze”, a spus acesta.

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), Federația Sindicatelor din Educație (FSE) „Spiru Haret” și Federația Națională Sindicală (FNS) „Alma Mater” sunt cele trei sindicate care au ca membri mai mult de 80% din cadrele didactice din România. Aceștia au hotărât programul protestelor pentru că nu mai pot face față la „strâns cureaua” -politică anunțată de Coaliția de Guvernare. Ordonanța austerității a venit pentru cadrele didactice într-un moment nefast când și așa duceau lipsă de personal, fonduri sau infrastructură.

Ligia Deca pare optimistă, dar nu promite nimic

La rândul ei Ligia Deca, întrebată de jurnaliști dacă s-ar putea ajunge la înghețarea anului școlar a spus se vor găsi soluții: “Sunt convinsă că se vor găsi soluții punctual. Nu cred că ar trebui pus pusă în pericol în niciun fel structura anului școlar sau procesul educațional”.

„Eu fac apel, pe această cale, la cadrele didactice, care, sigur, trebuie să desfășoare protestul la școală, să supravegheze elevii, chiar dacă nu țin orele, pentru că este absolut normal ca să nu avem sincope în procesul educațional și să nu aducem nici necazuri familiilor care știu că au copiii la școală în anumite intervale orare. Deci, fac apel la cadrele didactice, care știu că sunt extrem de responsabile și țin foarte mult la, știu eu, starea de bine a copiilor, să poată să efectueze această perioadă de supraveghere. Sigur, fără să renunțe la greva de avertisment deja anunțată. Cred că se poate realiza acest lucru și semnalele noastre sunt că, în majoritatea cazurilor, lucrurile așa se vor întâmpla”, a mai spus Ligia Deca într-o intervenție la Digi24.

Elevii au cel mai mult de suferit din disputa politică

Nu se știe deocamdată cât va dura greva generală, dar acest protest reprezintă un pericol mare pentru elevii care susțin examenele naționale în acest an.  Principalele revendicări ale sindicaliștilor sunt salarii mai mari atât pentru profesorii, cât și pentru personalul non-didactic și auxiliar din școli.

Rotativa politică anunțată la sfârșitul lui mai, începutul lui iunie este principala preocupare a politicienilor în această perioadă. Ei nu au luat în serios avertismentele profesorilor, mizând pe responsabilitatea lor față de procesul educațional. Însă salarizarea de mizerie din învățământ și creșterea fulminantă a prețurilor a adus cadrele didactice în situația de a nu mai avea ce să pună pe masă. Este de înțeles faptul că salarii între 2000 – 4000 de lei net nu mai pot fi suficiente pentru nevoile de bază ale unui profesor. Multe dintre cadrele didactice au plecat la salarii mai mari în alte domenii.

Surse politice spun că va fi foarte dificil de găsit o soluție la revendicările profesorilor, având în vedere gaura bugetară pe care nu o pot acoperi în totalitate. Se pare că vor apela din nou la bunăvoința profesorilor și îi vor convinge cu promisiuni.

Citește și: Ministrul Educației încă mai speră că nu se ajunge în situaţia în care greva de protest să fie declanşată