Grindeanu: PSD ar putea ieși de la guvernare

Publicat: 10 iul. 2025, 22:41, de Alice Călin, în POLITICĂ , ? cititori
Grindeanu: PSD ar putea ieși de la guvernare
Sorin Grindeanu

Vicepremierul Sorin Grindeanu a afirmat recent că Partidul Social Democrat ar putea lua în calcul ieșirea din coaliția de guvernare, dacă actualele tensiuni și lipsa de colaborare vor continua. Social-democrații sunt supărați că nu sunt ascultați atunci când vine vorba despre unele decizii importante, deși au semnat un protocol de colaborare.

Nemulțumiri tot mai mari în coaliție

Potrivit declarației făcute de Grindeanu, PSD nu a intrat la guvernare cu gândul de a se retrage, însă atitudinea partenerilor din coaliție i-ar putea face să se răzgândească.

„Sperăm ca toată lumea să se țină de acest protocol. În urmă cu două săptămâni s-a votat acest guvern și în acest timp s-au întâmplat câteva lucruri pe care noi, cei de la PSD, le-am semnalat”, a spus vicepremierul, citat de Știripesurse.

Grindeanu a oferit ca exemplu concret propunerea PSD de a menține scutirea de CASS pentru veteranii de război și foștii deținuți politici. Aceasta nu a fost inclusă în primul pachet de măsuri fiscale. Liderul social-democrat a declarat că astfel de categorii sociale nu pot fi considerate responsabile pentru dezechilibrele bugetare ale României.

PSD vrea la guvernare, dar cu mai multe condiții

Grindeanu a precizat că, în perspectiva celui de-al doilea pachet de măsuri economice, PSD va insista ca punctele sale de vedere să fie respectate.

„Am fost cam izolați în această coaliție. Dacă această atitudine va continua, noi vom face multe consultări interne”, a adăugat acesta.

În final, vicepremierul a transmis că, în cazul în care relația din coaliție nu se va schimba, PSD va trebui să decidă dacă mai are sens să rămână la guvernare.

Social-democrații și-au exprimat în mai multe rânduri nemulțumirea față de pachetul de măsuri fiscale adoptat de guvernul Bolojan. Aceștia nu au fost de acord cu aplicarea CASS pentru pensii, nici cu creșterea TVA.

PSD a propus, în mai multe rânduri, aplicarea unui impozit de 16% pe câștigurile din acțiuni și cryptomonede.  De asemenea, au criticat decizia noului guvern de a crește TVA în loc să aplice impozitarea progresivă. Potrivit lui Sorin Grindeanu, doar această măsură ar fi putut aduce 12 miliarde de lei la buget, fără să îi afecteze pe cei mai vulnerabili.