Grindeanu: Toată această poveste de ieri costă peste 2 milioane de euro TAROM

Publicat: 09 iul. 2024, 22:24, de Vlad Stefan Orjan, în Transporturi , ? cititori
Grindeanu: Toată această poveste de ieri costă peste 2 milioane de euro TAROM

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a declarat marți seară că anularea zborurilor TAROM de luni va costa compania națională peste 2 milioane de euro. Acest cost include rambursarea biletelor și despăgubirile oferite pasagerilor afectați de situație.

„Toată această poveste de ieri costă peste 2 milioane de euro TAROM, din bugetul companiei. Pe de o parte, se despăgubesc toate biletele pe care oamenii le-au achiziționat. Apoi, în plus, trebuie să faci despăgubiri, între 200 și 600 de euro,” a explicat Grindeanu la Digi 24.

Impactul financiar și nemulțumirile pasagerilor

Grindeanu a subliniat că situația a venit într-un moment delicat pentru TAROM, care se află în plin proces de restructurare și încearcă să revină pe profit după 15 ani de pierderi. „Este o chestiune care nu a prins TAROM într-o situație foarte bună,” a adăugat ministrul.

În plus, ministrul a recunoscut că revendicările salariaților sunt justificate, dar a criticat modalitatea prin care aceștia au ales să acționeze, considerând-o o lipsă de respect față de pasageri. „N-a picat bine toată această poveste venită acum. Nu vreau să fiu înțeles greșit, nu înseamnă că mare parte din revendicări nu au fost fundamentate. Modul în care s-a întâmplat toată această acțiune ieri eu nu pot să-l aprob și arată lipsă de respect față de pasageri,” a spus Grindeanu.

Greva mascată și eforturile de redresare

Ministrul a mulțumit părților implicate pentru că au stat până târziu pentru a semna un acord, dar a făcut un apel pentru alegerea unor metode normale de soluționare a disputelor în viitor. „Le mulțumesc tuturor părților că aseară au stat până seara târziu și au semnat un acord, dar aș face un apel ca pe viitor să alegem calea normală și să nu pună pasagerii în situații de acest tip,” a afirmat Grindeanu.

Zeci de zboruri TAROM au fost anulate luni, după ce mai mulți piloți s-au declarat inapți de zbor cu scurt timp înainte de ora anunțată a zborurilor, afectând mii de călători. Grindeanu a afirmat că a fost, de fapt, o grevă mascată.

TAROM a primit recent un ajutor de 100 de milioane de euro de la Comisia Europeană pentru restructurare, cu scopul de a reveni pe profit. Situația creată de anularea zborurilor reprezintă un obstacol major în calea redresării companiei.

Situația dificilă în care se află TAROM necesită soluții eficiente și o colaborare strânsă între angajați și conducere pentru a evita astfel de incidente pe viitor și pentru a asigura stabilitatea financiară și operațională a companiei.