Groupama Asigurări a plătit daune de peste 93 mil. lei fermierilor în anul agricol 2019-2020

Groupama Asigurări a subscris prime brute în valoare de 64 milioane lei în anul agricol 2019-2020. Asigurătorul a plătit către fermieri daune în valoare de peste 93 milioane lei, mai mult decât dublu față de anul anterior. Seceta, grindina, furtuna și ploile excesive au produs cele mai mari daune.

Și în ultimul an agricol seceta a rămas pe primul loc în topul evenimentelor climatice care au afectat culturile din România, pentru care Groupama Asigurări a plătit daune de 80 de milioane de lei. De la an la an, poate fi observat cum diferite regiuni din țară sunt afectate într-o măsură mai mare sau mică de seceta extremă, însă cele mai mari daune sunt grupate în sudul și estul țării, acolo unde se află, de altfel, 3 treimi din suprafața agricolă totală.

Cu toate că seceta este un risc ce poate fi acoperit printr-o asigurare, la fel ca grindina, furtunile, inundațiile și nu numai, gradul de cuprindere în asigurare a suprafețelor agricole din România este în continuare unul mic,  o mare parte din suprafețele cultivate ale țării nefiind asigurate.

Suprafața asigurată pentru secetă a crescut la 85.000 de hectare

“Venim după un an de secetă extremă și observăm că toate culturile pot fi vulnerabile în fața fenomenelor meteo, nu doar în România, ci oriunde pe acest glob. Totuși, într-o țară care continuă să fie în primii 5 producători agricoli europeni, agricultura și modul prin care asigurăm continuitatea în acest sector al economiei au un rol deosebit de important. Este nevoie de un grad mai bun de penetrare a asigurărilor la nivelul suprafețelor arabile. În prezent, estimăm că acesta se află undeva la sub 30%, ceea ce este destul de puțin comparativ cu alte țări din Europa. Măsurile de prevenire a riscurilor au și ele o contribuție relevantă în dezvoltarea unei agriculturi sustenabile, în care fermierii să poată avea planuri pe termen lung, indiferent de condițiile climatice”, a declarat Călin Matei, Director General Adjunct, Groupama Asigurări.

Conform datelor companiei, o consecință direct legată de subvenționarea primei de asigurare a fost creșterea suprafeței asigurate pentru secetă, de la 12.000 ha în 2017-2018, la 55.000 ha în 2018-2019, respectiv 85.000 ha în 2019-2020.

Fermierii pot depune solicitări pentru asigurarea culturilor agricole în perioada octombrie – iulie, lunile mai și iunie, dar și noiembrie și decembrie, fiind perioade de vârf. Deși există diferențe între regiuni în ceea ce privește incidența anumitor riscuri, acoperirile solicitate cel mai des de fermieri vizează riscuri precum grindina, furtuna, ploile, incendiul, seceta, arșița sau înghețul. Fermierii pot asigura culturi variate, de la grâu, orz, orzoaică, rapiță, floarea-soarelui, porumb, cartofi, sfeclă de zahăr, muștar, soia și multe altele.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...