Grup Șerban: Un hectar de cartofi pentru chipsuri aduce venituri cât patru hectare de cereale. Cât de mare este profitul

Publicat: 21 feb. 2022, 17:01, de Puterea.ro, în News , ? cititori
Grup Șerban: Un hectar de cartofi pentru chipsuri aduce venituri cât patru hectare de cereale. Cât de mare este profitul

Grup Șerban Holding, companie românească care administrează peste 12.000 hectare de teren agricol și deține mai multe ferme de păsări, devine un furnizor important de cartofi pentru chipsuri al companiei PepsiCo România.

O alegere justificată până la urmă, numai dacă ne gândim că și încasările sunt cu mult mai mari, raportat la culturile clasice. Un hectar de cartofi pentru industrializare aduce venituri cam cât patru hectare de cereale sau oleaginoase, iar profitul este de aproximativ 10.000 euro la hectar, după cum susțin reprezentanții grupului din Bacău.

Intrat în urmă cu câțiva ani pe piața de legume, grupul băcăuan vrea să devină un producător important cu o gamă variată, de la cartofi, ceapă, sfeclă roșie, morcovi, păstârnac și până la țelină, iar, mai mult, se are în vedere și cultura de sfeclă de zahăr, ținta fiind atingerea unei suprafețe de aproximativ 3.000 hectare în sistem irigat până în 2025.  

Anul trecut, suprafața cultivată cu cartofi pentru industrializare se ridica undeva la 400 hectare, iar pentru anul în curs obiectivul era atingerea a circa 600 .hectare

Grup Șerban a ajuns deja la al treilea an de colaborare cu PepsiCo, producătorul chipsurilor Lay’s produse în România.

„Cartofii pentru chipsuri reprezintă o nișă pentru agricultura românească, iar faptul că Grup Șerban intră deja în al treilea an de colaborare cu PepsiCo confirmă calitatea excelentă a producției noastre și aderarea la cele mai înalte standarde internaționale în acest domeniu. Semnarea acestui contract înseamnă îmbunătățirea performanței financiare pe termen mediu, având în vedere predictibilitatea și evoluția prețurilor de valorificare. Producția de cartofi pentru industrializare contribuie la creșterea cifrei de afaceri a grupului și prin urmare a profitului și fluxului de numerar, aducând un venit de 50 mii de lei per ha. Un hectar de cartofi pentru chips generează același venit realizat de patru hectare de cereale sau oleaginoase”, a declarat Ovidiu Bucătaru, director Financiar al Grup Șerban Holding.

El spune că, odată cu reînnoirea acestei colaborări, se are în vedere și scurtarea lanțului de aprovizionare prin adăugarea de servicii de depozitare pentru 35% din producție.

De asemenea, Grup Șerban Holding are planificate investiții importante și în sistemul de irigații, care să fie adaptat noilor direcții ale PAC.

“Prin noul sistem, irigațiile sunt efectuate prin picurare, o metodă prin care consumul de apă este redus cu 50%, costurile cu energia cu 30%, iar utilizarea fertilizanților și a pesticidelor scade cu 50%, respectiv 25%. Costul unei astfel de investiții se ridică la aproximativ 20 mii de lei/ha”, arată reprezentanții grupului din Bacău.

Planuri mari la bursă

Acțiunile Grup Șerban vor debuta pe piața AeRO a Bursei de Valori București sub simbolul bursier GSH în data de 28 februarie 2022.

La finalul anului 2021, compania a atras 12,7 milioane de lei de la investitori în cadrul unui plasament privat pentru acțiunile sale, bani care vor contribui la continuarea proiectelor de dezvoltare ale grupului.

Compania are în plan continuarea atragerii, în fiecare an, de finanțări cuprinse între 25 și 50 milioane de lei prin care să dezvolte toate liniile de business ale grupului, mai precizează reprezentanții societății.

Grup Șerban și-a început activitatea în Onești, în 1994. Structura grupului este integrată, având domenii de activitate diferite, de la agricultură, comerț cu cereale, plante oleaginoase și leguminoase, creșterea păsărilor, panificație, patiserie-cofetărie, alimentație publică (lanț propriu de magazine – Băcăniile Șerban), până la distribuție și transport.

În anul 2020, Grup Șerban Holding a înregistrat, la nivel consolidat, o cifră de afaceri de 311,8 milioane de lei și un profit net de 24 milioane de lei.