Grupare infracțională care activa în șase call center-uri, destructurată de DIICOT

Publicat: 09 iul. 2025, 21:53, de Alice Călin, în ACTUALITATE , ? cititori
Grupare infracțională care activa în șase call center-uri, destructurată de DIICOT
foto: freepik.com / Grupare infracțională care activa prin call center-uri

O grupare infracțională de amploare, care își desfășura activitatea prin șase call center-uri aflate în mai multe orașe din România, a fost destructurată de procurorii DIICOT. Potrivit Antena 3 CNN, aproximativ 300 de persoane urmează să fie audiate în acest caz, într-o anchetă de criminalitate informatică și fraudă financiară.

Grupare infracțională cu ramificații internaționale

Rețeaua, formată în luna ianuarie 2024, urmărea obținerea unor sume importante de bani prin înșelarea persoanelor care căutau oportunități de investiții. Sub acoperirea unor firme înregistrate legal, membrii grupării au înființat șase centre de apel în municipiile București și Brașov.

De aici, escrocii contactau potențiale victime din mai multe țări, printre care Australia, Austria, Canada, Franța, Belgia, Olanda, Italia și Spania. Clienții erau atrași prin reclame online înșelătoare, care foloseau fără drept imaginea unor persoane publice, și îndrumați să se înscrie pe site-uri false de investiții.

După ce completau formulare cu date personale și bancare, victimele erau convinse să instaleze aplicații care permiteau accesul de la distanță pe dispozitivele lor. Astfel, suspecții puteau controla conturile deschise pe platforme de tranzacționare de criptomonede sau în cadrul unor servicii financiare online.

Operațiune amplă a Poliției, în parteneriat cu D.I.I.C.O.T

Sumele obținute din aceste activități erau transferate prin circuite financiare complexe, menite să ascundă proveniența ilegală a banilor. Poliția Română a transmis că aceste operațiuni au fost desfășurate în formă continuată. Acestea implicau acces ilegal la sisteme informatice, înșelăciune cu consecințe grave și tranzacții frauduloase.

Autoritățile au efectuat 26 de percheziții în București și în județele Ilfov, Dâmbovița și Brașov. Acțiunea a fost coordonată de procurorii DIICOT, cu sprijinul polițiștilor de la combaterea criminalității organizate și al jandarmilor din unități speciale de intervenție.

În acest moment, ancheta continuă, iar cei implicați riscă pedepse severe. Până la acest moment nu este clar dacă toate cele 300 de persoane aveau cunoștință de fraudă, sau erau simpli angajați. În orice caz, este unul dintre cele mai mari dosare de criminalitate informatică din ultimii ani în țara noastră.