Grupul bancar Societe Generale vrea să vândă la preț speculativ divizia sa SGSS

Publicat: 13 iun. 2024, 07:10, de George Andrei, în ECONOMIE , ? cititori
Grupul bancar Societe Generale vrea să vândă la preț speculativ divizia sa SGSS

Grupul francez bancar Societe Generale își pierde din credibilitate, după intenția de vânzare la prețuri speculative a diviziei sale Societe Generale Securities Services (SGSS), care oferă instituțiilor financiare și brokerilor, administratorilor de active și asigurătorilor, companiilor o gamă completă de servicii de valori mobiliare.

Grupul bancar a întâmpinat probleme în a ajunge la un acord pentru vânzarea diviziei de custodie SGSS, potenţialii cumpărători fiind nemulţumiţi de preţul pe care îl cere managementul băncii, transmite Reuters, citând surse apropiate tranzacției.

Societe Generale încearcă să vândă divizia Societe Generale Securities Services (SGSS), încă din 2023, o tranzacţie care face parte din planul directorului general Slawomir Krupa de a vinde o parte din active, pentru redresarea financiară a băncii, și a o face mai eficientă.

Potrivit informaţiilor apărute în presă, Societe Generale vrea să obţină mai mult de un miliard de euro pentru divizia sa de custodie, potrivit Reuters.

Sursele citate de Reuters au dezvăluit că banca americană State Street, unul dintre cei mai mari furnizori de servicii de custodie de active, după liderul BNY Mellon, a avut discuţii cu privire la preluarea SGSS însă aceste discuţii s-au blocat, în prețul peste valoarea de piață a SGSS, cerut de Societe Generale.

Alţi potenţiali cumpărători sunt CACEIS, un furnizor de servicii pentru active pe care banca franceză Credit Agricole o deţine împreună cu banca spaniolă Santander.

Recent, CACEIS a cumpărat activităţile europene ale RBC Investor Services.

SSGS oferă managerilor de active şi fondurilor de pensii servicii precum custodia activelor.

Veniturile acestei divizii au scăzut cu 17,5 la sută în 2023, după ce, în 2022, SGSS a generat venituri în valoare de 849 milioane de euro.

La finele anului trecut, SGSS avea în custodie active în valoare de 4.900 miliarde de euro, ceea ce îl face al doilea mare custode de active din Franţa, după BNP Paribas.

Grupul Societe Generale are 126.000 de angajaţi în 65 de ţări şi 25 de milioane de clienţi în întreaga lume. În România, BRD – Groupe Societe Generale operează o reţea de 391 de unităţi. Activele totale ale băncii se ridicau, la sfârşitul lunii martie 2024, la 81,7 miliarde lei.