„Guru” Gregorian Bivolaru a fost arestat în Franța. Racola tinere pentru prostituție

Publicat: 28 nov. 2023, 17:00, de Florentin Lucaniuc, în News , ? cititori
„Guru” Gregorian Bivolaru a fost arestat în Franța. Racola tinere pentru prostituție

Gregorian Bivolaru a fost arestat în Franța, fiind acuzat de trafic de persoane și agresiuni sexuale prin asociația sa de yoga tantrică. 

Conform France 3, 175 de polițiști au fost mobilizați marți în toată Franța, pentru o operațiune coordonată de Oficiul Central pentru Reprimarea Violenței împotriva Persoanelor.

În urma operațiunii, au fost arestate 41 de persoane suspectate că ar avea legături cu o sectă internațională acuzată de numeroase abuzuri, sub pretextul practicării de yoga.

Potrivit sursei citate, printre cei arestați se află și Gregorian Bivolaru, prezentat drept un „guru român în vârstă de 71 de ani” și fondatorul Mișcării de Integrare Spirituală în Absolut (MISA), devenită federația de yoga Atman, prezentă în aproximativ treizeci de țări.

Conform ziarului Libération, douăsprezece arestări au fost făcute în Alpes-Maritimes.

O anchetă în acest caz a fost deschisă de Parchetul din Paris în iulie 2023, pentru infracțiunile de abuz de autoritate, răpire, viol sau trafic de persoane.

O sursă judiciară citată de AFP a precizat că MISA, devenită Atman, a predat tantra yoga, cu scopul de a „condiționa victimele să accepte relații sexuale prin tehnici de manipulare mentală menite să înlăture orice noțiune de consimțământ”.

Gregorian Bivolaru, închisoare în România

În 2013, Gregorian Bivolaru a fost condamnat de Înalta Curte de Casație și Justiție, în rejudecare, la șase ani de închisoare cu executare.

Procurorii au arătat la procesul de la ICCJ că în perioada 2002 – martie 2004 Gregorian Bivolaru, folosindu-se de calitatea declarată de „profesor yoga” și „mentor spiritual”, prin abuz de autoritate și ținere în stare de aservire, „a recrutat, în scopul exploatării sexuale, o minoră, cursantă yoga, cu care a întreținut, în mod repetat, acte sexuale și de perversiune sexuală, oferindu-i diverse sume de bani și alte foloase”.

De asemenea, potrivit procurorilor, Bivolaru a atras, prin asigurarea mijloacelor financiare de subzistență și remiterea altor foloase materiale, pe Maria Mirona Farcasi, cursantă yoga, în practicarea unor acte sexuale cu minora. Gregorian Bivolaru a mai fost acuzat că, în perioada ianuarie-noiembrie 2000, precum și în aprilie 2003, a întreținut acte sexuale cu alte două minore, folosindu-se de calitatea sa de „mentor spiritual”.

Bivolaru a reușit să fugă din România, fiind reținut în 4 aprilie 2005, de poliția suedeză, în orașul Malmo. Ulterior, autoritățile suedeze i-au acordat azil politic.

Liderul spiritual al MISA a fost prins apoi în februarie 2016 în Franța. Gregorian Bivolaru a fost adus în România în vara lui 2016, sub escortă, după ce magistrații francezi au decis că acesta poate fi extradat. El a fost încarcerat, iar în septembrie 2017 a fost eliberat condiționat, printr-o decizie a Judecătoriei Bistrița, care nu a fost contestată.

ȘI FINLANDEZII ERAU PE URMELE LUI „GURU” BIVOLARU

Înainte să fie extrădat în România, Bivolaru a avut statutul de azilant politic în Suedia, a stat și în Franța, unde a fost arestat și adus în țară, unde și-a executat parțial pedeapsa. Finlanda l-a dat în urmărire pe fostul inițiator al MISA.

În prezent, Gregorian Bivolaru se află pe lista celor mai căutați infractori a Interpol.

Imagine

Pentru moment, Bivolaru nu e de găsit. Anchetatorii din Finlanda vor să îl aducă în fața justiției pentru nu mai puțin de șase infracțiuni de trafic de persoane în formă agravată. Autoritățile finlandeze cer arestarea lui într-un dosar cu acuzații de trafic de persoane în formă agravată, dar și abuzuri sexuale, acuzații ce i-ar fi fost aduse de foști cursanți sau apropiați.

Gregorian Bivolaru, personaj controversat înainte de 89 – Fondatorul MISA, „spirale” în România

Personaj controversat încă de dinainte de revoluție, Gregorian Bivolaru și-a construit un adevărat imperiu în țara noastră. Avea zeci de mii de adepți, iar organizația pe care o conducea avea filiale în toată țara. Procurorii au deschis, în 2004, un dosar uriaș de trafic de persoane care îl viza pe Bivolaru.

Organiza tabere de yoga la mare și la munte, „celebre” fiind spiralele de la Costinești sau de la Băile Herculane pe care le făcea cu adepții săi.