Guvernul a aprobat: se reorganizează Autoritatea Vamală Română

Publicat: 21 iun. 2024, 17:46, de Corina Oprea, în ACTUALITATE , ? cititori
Guvernul a aprobat: se reorganizează Autoritatea Vamală Română
Guvernul a aprobat: se reorganizează Autoritatea Vamală Română

Guvernul a aprobat vineri o ordonanță de urgență care stabilește Programul Multianual de Modernizare și Dezvoltare a Infrastructurii Vamale pentru perioada 2025-2030. Acest program va beneficia de un buget maxim de un miliard de lei. Astfel, se reorganizează Autoritatea Vamală Română.

Când va fi reorganizată Autoritatea Vamală Română

Guvernul a aprobat vineri, prin ordonanță de urgență, reorganizarea Autorității Vamale Române și a stabilit înființarea Centrului Național de Analiză Imagistică Vamală, care va avea rolul de a analiza imaginile scanate la frontiere.

Conform unui comunicat al Executivului, acest act normativ are scopul de a consolida capacitatea instituțională a Autorității Vamale Române, prin reorganizarea activităților și modificarea unor acte normative.

Printre măsurile incluse se numără instituirea Programului Multianual de Modernizare și Dezvoltare a Infrastructurii Vamale pentru perioada 2025-2030, cu un buget de până la un miliard de lei.

Programul urmărește modernizarea și dezvoltarea infrastructurii specifice aflate în administrarea Autorității Vamale, având ca obiectiv consolidarea capacității de combatere a fraudelor vamale, evaziunii fiscale, contrabandei și traficului de droguri și substanțe stupefiante.

Un element cheie al ordonanței este crearea Centrului Național de Analiză Imagistică Vamală. Acest centru va fi responsabil pentru analizarea imaginilor scanate la punctele vamale, contribuind astfel la eficientizarea controalelor și la creșterea securității.

De asemenea, sistemele vamale vor deveni interoperabile cu cele informatice ale Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere și ale Poliției de Frontieră Române, facilitând schimbul de informații privind persoanele, mijloacele de transport și bunurile.

Printre măsurile promovate de actul normativ se numără și:

  • Organizarea activității de control specific pentru stabilirea valorii în vamă a mărfurilor importate.
  • Stabilirea de obligații și sancțiuni specifice.
  • Înființarea celui de-al doilea post de vicepreședinte al Autorității Vamale Române.
  • Desfășurarea procedurilor de achiziții pentru programele informatice necesare structurilor suport și echipamentelor de tehnică de calcul.
  • Asigurarea cadrului legal pentru interoperabilitatea sistemelor informatice și facilitarea accesului la bazele de date utilizate de Poliția de Frontieră Română, Autoritatea Vamală Română și Agenția Națională de Administrare Fiscală.