Guvernul a aprobat Strategia privind Economia Circulară; Laszlo Borbely: au fost identificate şapte sectoare

Guvernul a aprobat, în şedinţa de miercuri, Strategia Naţională privind Economia Circulară (SNEC), a anunţat purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru.

În cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Palatul Victoria, coordonatorul Departamentului de Dezvoltare Durabilă, Laszlo Borbely, a arătat că SNEC abordează 14 sectoare economice, dintre care au fost identificate şapte, ca având cel mai mare potenţial în ce priveşte îmbunătăţirea economiei circulare. El a menţionat că SNEC vizează o folosire „mai chibzuită” a resurselor naturale, reducerea dependenţei de acestea, precum şi o viziune în domeniul economic care să nu dăuneze mediului.

„Şi atunci are de câştigat toată lumea. Uniunea Europeană are demult o strategie, de la mijlocul anilor 2010, şi are şi un plan de acţiune din 2020. Noi acum am închis o uşă prin această strategie, dar deschidem o altă uşă prin a finaliza un plan de acţiune până în septembrie anul viitor. Am bifat şi un jalon – pentru că era un jalon în 30 septembrie. Sunt 14 sectoare care au fost analizate. Mai întâi s-a făcut o radiografie a situaţiei care este acum şi s-au identificat şapte sectoare care sunt interesante pentru a merge mai departe. Evident, nu doar acestea vor fi”, a spus Borbely.

 

Coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă a precizat că este vorba despre următoarele domenii: agricultură şi silvicultură, industria automotive, construcţii, bunuri de consum, cum ar fi produsele alimentare şi băuturile, ambalajele, textilele şi echipamentele electrice şi electronice. El a pledat pentru investiţii sustenabile, reamintind că preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat în urmă cu o săptămână că UE va înfiinţa o nouă bancă dedicată dezvoltării hidrogenului, prin intermediul căreia va investi 3 miliarde de euro „pentru construirea viitoarei pieţe” a acestei energii.

„Deci haideţi să mergem spre acele posibile energii regenerabile care pot fi o alternativă. România poate deveni un centru regional pe hidrogen, pentru că noi avem o anumită tradiţie, noi avem un hub în Râmnicu Vâlcea, tot format printr-un memorandum al Guvernului acum doi ani, deci haideţi să folosim oportunităţile şi să fim parteneri cu mediul privat, cu acele asociaţii care ne pot ajuta”, a adăugat coordonatorul Departamentului de Dezvoltare Durabilă.

Laszlo Borbely a mai precizat că autorităţile europene nu au avut obiecţii în ce priveşte Strategia privind Economia Circulară elaborată de România.

„Avem o strategie, eu cred, închegată. Am avut timp să ne consultăm cu foarte multe segmente ale societăţii, mai ales mediul privat. Avem ‘no objection’ de la Uniunea Europeană. Săptămâna trecută, când am avut discuţia cu ei, au avut o singură întrebare, tehnică. Am avut şi un consultant din partea UE”, a mai spus el.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...
Wizz Air introduce trei curse noi din Cluj Napoca

Care este numărul de telefon al Wizz Air pentru România fără...

Călătorii care au întrebări sau nelămuri legate de rezervările de bilete de avion de la Wiz Air întâmpină, de regulă, dificultăți în a contacta...