Guvernul a mărit pe furiș salariile bugetarilor

Guvernul Ciolacu anunță că va tăia din cheltuieli însă aprobă OUG neanunțate care măresc lefurile unor bugetari.

În ședința de ieri a Guvernului s-a aprobat o Ordonanță de Urgență, neanunțată în prealabil, prin care se decide creșterea cheltuielilor de personal, inclusiv ca pondere în PIB.

La nivelul Ministerului Finanțelor au fost înregistrate solicitări ale unor ordonatori principali de credite privind asigurarea fondurilor necesare pentru achitarea unor obligații de plată pentru care legislația în vigoare prevede termene clare și a căror amânare ar conduce la afectarea unor drepturi pentru anumite categorii de beneficiari. Prin urmare, ministerul condus de Marcel Boloș a pregătit un proiect de OUG pentru mărirea salariilor cu bani din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului.

Măsura vine pe fondul discuțiilor tot mai intense despre austeritate, însă prin acest act normativ anumiți bugetari vor fi feriți de reducerea veniturilor.

”Ce guvern de pe planetă, în toate mințile, ar decide creșterea cheltuielilor de personal (inclusiv ca % din PIB) în timp ce se dă de ceasul morții să ne convingă că o criză ca cea din 2010 bate la ușă? Nici unul cred. Poate doar guvernul babuinilor ar face așa ceva… ups, stați că am uitat că avem ministrul babuinilor (Câciu) la București”, a comentat analistul economic Bogdan Glăvan.

Ordonanța a apărut în Monitorul Oficial în aceeași zi când a avut loc ședința de Guvern. Conform notei de fundamentare a proiectului amintit, ”prin derogare de la prevederile art.12 alin. (1) literele a) și c) și de la prevederile art. 26 alin. (4) și (5) din Legea responsabilității fiscal-bugetare nr. 69/2010, republicată, cu modificările și completările ulterioare și de la prevederile art.2 alin. (2), art.3 alin. (5) și Anexa nr.1 din Legea nr.360/2022 pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificați în cadrul fiscal-bugetar pe anul 2023, cu fondurile suplimentate în bugetele ordonatorilor principali de credite ai bugetului de stat la titlul ”Cheltuieli de personal”, potrivit alin. (1), se majorează plafonul nominal al cheltuielilor de personal al bugetului de stat, precum și plafonul nominal și cel exprimat ca procent în Produsul Intern Brut al bugetului general consolidat, aprobate potrivit legii”.

Totodată se propune ca, prin derogare de la prevederile art. 30 alin. (2) din Legea nr. 500/2002, cu modificările şi completările ulterioare, în anul 2023, începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului să se poată aloca, pe bază de hotărâri ale Guvernului, sume pentru finanțarea cheltuielilor curente și de capital ale ordonatorilor principali de credite.

Ordonatorii principali de credite ai bugetului de stat sunt următorii:

 • Ministerul Muncii și Justiției Sociale;
 • Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale;
 • Ministerul Apărării Naționale;
 • Ministerul Transporturilor;
 • Ministerul Afacerilor Interne;
 • Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene;
 • Ministerul Sănătății;
 • Ministerul Educației Naționale;
 • Ministerul Finanțelor Publice;
 • Ministerul Justiției.

Neadoptarea acestor măsuri, în regim de urgență, poate avea consecinţe negative, în sensul că ar conduce la neefectuarea la termentul prevăzut de lege a unor cheltuieli reglementate potrivit legislației în vigoare, se mai spune în nota de fundamentare.

13 COMENTARII

 1. Votați aceste partide din coaliție la următoarele alegeri dragi pensionari care sunteți mințiți la tv de 3 ani cu recalcularea și digitalizarea dosarelor,cât și angajații din privat care sunt exploatați de patroni cu salarii mizere.

 2. Problema este alta, românii, nu vor sa înțeleagă ca, acești „chiorpeci”, nu au ce cauta nici in guvern și nici in parlament, au degradat tot ce reprezintă legi, legislație si ordine economică și socială din Romania.

 3. Un guvern de tot rahatul,un președinte de tot rahatul un parlament de tot rahatul,fraților ne merităm soarta iar cât privește alegerile sa ne înțelegem,nu noi ai alegem ci butoanele așa că stați liniștiți că pe ăștia nu i mai scoate nici dracul de acolo numai printre o răsmeriță la nivel național.

 4. Minciuna și nesimțirea este politica lor de baza.S-a făcut referendum pentru micșorarea Parlamentului raspunsul(canci)Angajații bugetari au crescut inclusiv salariile lor (pe baza carnetului de partid PSD sau PNL).Corupția și hoția a ajuns politica de stat.Eu personal cred ca ar cam fi timpul sa mai stea pe dreapta după 34 ani de minciuna și hoție (da Doamne).

 5. Mi se pare uluitoare vehementa cu care va napustiti asupra ideii ca guvernul ar urmari marirea salariilor bugetarilor. Ceva cunostinte economice v-ar ajuta sa intelegeti ca acesta ar putea fi motorul necesar pentru cresterea economica atat de cautata, mai ales pentru cresterea nivelului de trai al intregii populatii, deci si a nebugetatilor.. Unde greseste guvernul este in acceptarea si permiterea cresterii preferentiale a salariilor, a angajarii si platii pe alte criterii decat profesionalismul. Presa ar trebui sa manifeste aceasta vigilenta si sa sanctioneze ferm si imediat, cu aceasta energie pe care o risipiti prin asemenea articole, derapajele de la principiile corecte de angajare si remunerare a muncii. Aici, da, s ar justifica interventia dumneavoastra. Insa ar trebui sa intelegeti ca un stat performant, care sa si serveasca cetatenii are nevoie de angajati profesionisti si motivati, angajati pe principii de competenta, care e necesar a fi si rasplatita.

 6. Să le fie rușine guvernanților pt ce fac pe ascuns ptai lor,pt pensionari care au muncit și contribuit o viață (40ani)nu le-au dat nimic din Ianuarie bat câmpii cu recalcularea și nouă lege a pensiilor și ne mint cu nerușinare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole