Guvernul analizează în ședința de mâine proiectul de lege 5G

În ședința de Guvern de mâine, 14 aprilie 2021, va intra pe ordinea de zi și proiectul de lege privind adoptarea unor măsuri referitoare la infrastructuri informatice și de comunicații de interes național şi condiţiile implementării rețelelor 5G.

Adică „legea 5G”, cea care este așteptată de aproape doi ani pentru a putea demara pregătirile pentru licitația pentru un nou spectru de frecvență de telecomunicații, spectru ce ar urma să fie folosit pentru implementarea comunicațiilor în standard 5G.

Legea ratifică totodată memorandumul încheiat de România și SUA, prin care se cereau reguli de securitate a tehnologiilor de comunicații, menite să țină deoparte producători de echipamente și software din China.

Din păcate, proiectul ajuns pe masa Guvernului a rămas la fel de ambiguu din punctul de vedere al clasificării în funcție de reglementări tehnice, care să țină seamă de securitatea efectivă a echipamentelor și programelor ca în prima variantă, cea de anul trecut din august.

De la prima variantă a legii au apărut nenumărate poziții ale companiilor din zona privată, ale unor instituții de stat sau ale operatorilor de telecomunicații prin care se cerea modificarea proiectului și introducerea unor reguli tehnice de securitate. Nu s-a ținut însă cont de toate cererile, drept pentru care tot într-o zonă ambiguă ne aflăm.

O analiză a proiectului în actuala formă o puteți citi aici.

În esență, proiectul de lege, semnat de președinții Senatului și Camerei Deputaților, lasă loc de orice interpretare. Ceea ce înseamnă că interzicerea unui producător sau altul urmează să fie decisă de guvern, prim Prim-Ministru, și de CSAT.

Era mult mai bine dacă nu existau astfel de ambiguități în lege, iar regulile erau pe criterii tehnice, nu politice.

Proiectul de lege:

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...

Aeroportul Otopeni – Haos, bătaie de joc, indiferență și multă așteptare

Încă o „performanță” marca Mîndrescu: de mai bine de o jumătate de an, plecarea, dar mai ales sosirea, pe Aeroportul Internațional Henri Coandă, fost...