Guvernul are în vedere lansarea programului HoReCa 2. Noutăți importante

Companiile din HoReCa ar putea să beneficieze de schema de ajutor de stat și în 2022, cel mai probabil în a doua jumătate a anului, după rectificarea bugetară, a anunțat ministrul Antreprenoriatului şi Turismului, Constantin-Daniel Cadariu. Principala noutate este faptul că ar urma să fie incluse şi firme din domeniul serviciilor conexe, precum cele de agreement.

Constantin Cadariu a mai declarat că cei peste 8.300 de beneficiari ai schemei de ajutor de stat HoReCa urmează să îşi primească banii până la sfârşitul lunii ianuarie.

„Sperăm, dacă cei de la Trezorerie ne ajută, să încheiem în cursul lunii ianuarie schema de ajutor HoReca, plătind banii pentru cei peste 8.300 de beneficiari. Tot în această perioadă, ministerul lucrează la închiderea Măsurii 1. Din cei 100 de milioane de euro iniţial acordaţi, au rămas necheltuiţi 65 de milioane. În prezent există 35.000 de solicitări, cei din Minister şi birourile regionale au început analiza dosarelor şi sperăm să începem în scurt timp plăţile şi aici. Nu în ultimul rând, la măsura 2, acolo unde erau aproximativ 3.000 de societăţi cu sume neîncasate şi ar fi trebuit să primim banii din fonduri europene (…) după negocieri, prin legea bugetului, ni s-a acordat suma de 570 de milioane de lei pentru a putea închide şi acest program”, a afirmat Cadariu.

Ministrul a declarat că, în prezent, în minister se lucrează la elaborarea unui astfel de program în paralel cu colectarea datelor de la reprezentanţii mediului de afaceri.

„Avem din partea Asociaţiei Patronatelor din Turism o solicitare pentru un eventual program HoReCa 2, care să compenseze pierderile din domeniu din 2021, care, e drept, sunt ceva mai mici, deoarece perioadele sunt mai scurte şi de intensitate mai mică. Şi discutăm, am avut o discuţie şi la nivel de prim-ministru şi de ministru de finanţe, şi se are în vedere posibilitatea unei scheme de ajutor HoReCa 2.Vom vedea şi cred că e necesar să fie incluse acolo şi alte domenii, măcar pe partea de servicii. Sper – aşa cum sper şi pentru celelalte programe, să primim bani la rectificarea bugetară – să poată fi pus în aplicare şi acest program. Deja le-am solicitat celor de la Direcţia de programe din minister să lucreze la această nouă schemă de ajutor, să fim pregătiţi. (…) Eu zic că ar putea fi veşti bune în partea a doua a anului în acest sens”, a afirmat ministrul Turismului.

Mai multe articole...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole